Μενού Κλείσιμο

Διευχά Χίου

Τα Διευχά είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της βορειοδυτικής Χίου, χτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές του βουνού Όρος. Βρίσκονται μέσα σε φυσικό περιβάλλον με πλούσια βλάστηση και ελαιόδεντρα και απέχουν 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου.

Η ονομασία του χωριού οφείλεται πιθανότατα στον μεσαιωνικό προύχοντα Διεύχη, Διευχή ή Διευχά.

Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού με τους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους είναι ο παλιός ναός του Ταξιάρχη και ο ενοριακός ναός της Μεταμόρφωσης που γιορτάζει 6 Αυγούστου.

Πολύ κοντά στα Διευχά βρίσκεται η Μονή Μουνδών με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Η ημέρα της γιορτής της, στις 29 Αυγούστου, αποτελεί τη σημαντικότερη γιορτή του χωριού. Η Μονή, η οποία ανακαινίστηκε το 1574 από τον Ιερομόναχο Ιάκωβο Λαγκαδιώτη, είχε σπουδαία βιβλιοθήκη με αξιόλογη μεμβράνη του 1462 μΧ. που μάλλον ήταν η Διαθήκη της Όσιας Ματρόνας της Χιοπολίτιδας. Οι τοιχογραφίες που διατηρούνται μέχρι σήμερα έγιναν από ανώνυμο ζωγράφο το 1849. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράσταση στο κάτω μέρος του νότιου τοίχου που φέρει την επιγραφή «Ο βίος του αληθούς μοναχού». Ο σταυρωμένος μοναχός πλαισιώνεται από την απεικόνιση του Άδη στα αριστερά και σε δύο διαφορετικά επίπεδα από τον κόσμο και τον θάνατο.

 

Φωτό:  https://discoverchios.gr/el/item/98/dieukha