Μενού Κλείσιμο

Δερβένι Μεγαλόπολης

Το χωριό Δερβένι είναι το τελευταίο χωριό του νομού Αρκαδίας πάνω στο δρόμο για την Καλαμάτα. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Μεγαλόπολης και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 600 μέτρων. Έχει ελάχιστους κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Λόγω της μορφολογίας του εδάφους η περιοχή παρείχε μεγάλης στρατηγικής σημασίας πέρασμα προς τη Μεσσηνία. Υπήρχε μάλιστα και  πολυβολείο που χρησιμοποιήθηκε αργότερα στον εμφύλιο πόλεμο. Το 1806 στον μεγάλο διωγμό των κλεφταρματολών, ο Κεχαγιάμπεης έκλεισε τα περάσματα των κλεφτών με ισχυρό Τουρκικό απόσπασμα. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής εξοντώθηκαν τότε με την κατηγορία ότι βοηθούσαν τους κλέφτες. Το πέρασμα του Δερβενίου έμελλε να χρησιμοποιηθεί και αργότερα, από τις Ελληνικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση των στρατευμάτων του Ιμπραήμ.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά πέτρινα γεφύρια που ένωναν τις πλευρές των διαφόρων ρεμάτων που χύνονταν στο Δερβενόρεμα και εξυπηρετούσαν τη διάβαση των κατοίκων και των ζώων τους. Δυστυχώς, όμως τα περισσότερα από αυτά έχουν καλυφθεί σήμερα από άσφαλτο και δεν είναι ευδιάκριτα.