Μενού Κλείσιμο

Δέμπλα Κισσάμου

Είναι οικισμός της κοινότητας Ταυρωνίτη Κισάμου και κατοικείται από 20 περίπου άτομα. Λέγεται, ότι δέμπλα σημαίνει βέργα, έτσι και το χωριό επειδή είναι κτισμένο πάνω σε λόφο και το δέρνει συνεχώς ο άνεμος, σαν βέργα, ονομάστηκε Δέμπλα.

Σύμφωνα όμως με μιαν άλλη εκδοχή, Δέμπλα ονομαζόταν η κόρη κάποιου Τούρκου αγά και το χωριό πήρε τ’ όνομά της. Κατά το 1941 συνέβη εδώ ένα αξιοπρόσεκτο γεγονός που δείχνει την αυτοθυσία, το θάρρος και τη γενναιότητα του Κρητικού λαού.

Οι Γερμανοί, την εποχή εκείνη, είχαν συλλάβει 12 άτομα από τη Δέμπλα και τα γύρω χωριά και τους πήγαν στην παραλία για να τους εκτελέσουν. Ανάμεσά τους ήταν και ο Ηλίας Γιακουμάκης. Μόλις το έμαθε όμως ο γιος του, Θανάσης, έτρεξε αμέσως να πάρει τη θέση του. Ο πατέρας δεν δεχόταν με κανένα τρόπο να πεθάνει ο γιος στη θέση του. Ο επικεφαλής του αποσπάσματος κατάλαβε ότι κάτι συνέβαινε και ρώτησε να μάθει. Και τότε ο σκληρός Γερμανός λύγισε μπροστά στη δυνατή αγάπη, που αντίκρισε. Έτσι, τους έδιωξε και τους δυο, οι υπόλοιποι, όμως, πατριώτες εκτελέστηκαν και έβαψαν την παραλία του χωριού με το αίμα τους.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.