Μενού Κλείσιμο

Δελφοί Φωκίδας

Το χωριό Δελφοί είναι χτισμένοι δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 570 μέτρων ανάμεσα σε δύο τεράστιους βράχους που στα αρχαία χρόνια τους έλεγαν Υάμπεια και Ναυπλία. Στην αρχαιότητα θεωρούνταν το κέντρο του κόσμου και κατακλύζονταν από προσκυνητές που έρχονταν να τιμήσουν τον Απόλλωνα και να ζητήσουν τον χρησμό της Πυθίας. Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Δελφών έχουν αναδείξει την περιοχή σε έναν από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς πόλους έλξης της Ελλάδας. Το χωριό με τους 854 κατοίκους (απογραφή 2011) έχει θέα προς τον φημισμένο ελαιώνα της Άμφισσας, τα όρη του Λιδωρικίου με τη Γκιώνα από τη μία μεριά και την Ιτέα, το Γαλαξίδι και τα γαλήνια νερά του Κορινθιακού κόλπου από την άλλη.

Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Καστρί και ήταν χτισμένο στη θέση του σημερινού αρχαιολογικού χώρου. Μετά τις ανασκαφές του 1892 ο οικισμός μεταφέρθηκε δυτικότερα και μετονομάστηκε σε Δελφούς.

Σύμφωνα με τον μύθο, όταν ο Δίας απελευθέρωσε δύο αετούς, τον έναν από την Ανατολή και τον άλλον από τη Δύση, εκείνοι συναντήθηκαν στους Δελφούς που θεωρήθηκαν έτσι το κέντρο του κόσμου. Στον Ομφαλό της γης, όπως ονομάζονταν οι Δελφοί, λειτουργούσε το πιο ξακουστό μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Το μαντείο ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα και η Πυθία, η εκάστοτε Πρωθιέρεια, είχε το ρόλο του ενδιάμεσου για να μεταφέρει στους ενδιαφερόμενους τον χρησμό.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών συγκαταλέγεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής είναι το Ιερό του Απόλλωνα, η Θόλος στο Ιερό της Προναίας Αθηνάς, ο αναστηλωμένος Θησαυρός των Αθηναίων, το Στάδιο όπου διεξάγονταν τα Πύθια – πανελλήνιοι αγώνες  που γίνονταν κάθε 4 χρόνια–, το Θέατρο και η Κασταλία Πηγή που χρονολογείται από τους ελληνιστικούς χρόνους και βγάζει μέχρι σήμερα νερό. Τα ευρήματα της περιοχής εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο.

Το σημερινό χωριό των Δελφών διατηρεί έντονα το παραδοσιακό του στοιχείο, αφού σχεδόν όλα τα οικήματά του ακολουθούν πιστά τα πρότυπα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Έχει γραφικά στενάκια και λιθόστρωτα σκαλάκια προς την πάνω πλευρά του οικισμού. Αξιοθέατα του όμορφου χωριού είναι ο πολιούχος Άγιος Νικόλαος και ο παλιός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου που κοσμείται με εκπληκτικά έργα τέχνης. Ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει το σπίτι του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού, χτισμένο σε έναν λόφο να αγναντεύει τον ορίζοντα. Το ζευγάρι είχε οραματιστεί την «Δελφική ιδέα», μια παγκόσμια πνευματική κοινωνία με έδρα τους Δελφούς. Το 1927, με τη συνδρομή  πολλών προσωπικοτήτων της εποχής, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες Δελφικές εορτές, που είχαν παγκόσμια απήχηση. Στο χώρο του μουσείου, εκτίθενται κοστούμια και φωτογραφικό υλικό από τις Δελφικές Εορτές, χειρόγραφα κείμενα και προσωπικά αντικείμενα του Άγγελου Σικελιανού, καθώς και ο αργαλειός της συζύγου του, Εύας.

Kατά τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται παραστάσεις και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα στο αρχαίο στάδιο και στο σπίτι του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού.

Η περιοχή των Δελφών είναι επίσης ένας μοναδικός προορισμός για πεζοπόρους και φυσιολάτρες, που μπορούν να ακολουθήσουν το αρχαίο μονοπάτι των προσκυνητών από την Κίρρα στους Δελφούς, ή να καταλήξουν στην Αγόριανη διασχίζοντας μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.

 

 

Φωτό: https://onparnassos.gr/el/places/o-naos-tou-apollona