Μενού Κλείσιμο

Δαμοβόλος Μυλοποτάμου

Ο Δαμόβολος είναι χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου και απέχει 33 χιλ. από το Ρέθυμνο. Βρίσκεται στους πρόποδες της Ίδης και του όρους Κουλόύκονα, σε υψομ. 250 μ., με 145 κατοίκους. Στο χωριό υπάγονται οι οικισμοί Άγιος Σύλλας, Αλιάκες και Αβδανίτες.

Η αρχική ονομασία του χωριού, σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων, ήταν Άι-Γιώργης. Λέγεται λοιπόν ότι επί Τουρκοκρατίας, επειδή οι Τούρκοι δε συμφωνούσαν για την ονομασία του χωριού, αποφάσισαν να παίξουν το όνομα του χωριού στη ντάμα. Αν κέρδιζε ο Χριστιανός, το χωριό θα λεγόταν Άι-Γιώργης, αν κέρδιζε ο Τούρκος θα ‘δινε το όνομα που ήθελε. Κέρδισε ο Τούρκος και από το παιχνίδι ντάμα  βόλος προήλθε το όνομα του χωριού.

Πρόκειται για ενετική ονομασία, όπως αναφέρουν οι παλιές απογραφές. Επίσης, υπάρχει και τοποθεσία Νταμοβόλου στις Ιταλικές Άλπεις. Το χωριό πρέπει να ιδρύθηκε μετά το 1204 και πριν το 1583. Στην Τουρκοκρατία, και στις μάχες που δόθηκαν για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους, πολλοί κάτοικοι του χωριού έδωσαν τη ζωή τους.

Την ίδια γενναιότητα επέδειξαν και στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, όπου αρκετοί χωριανοί σκοτώθηκαν στα διάφορα μπλόκα που έκαναν οι κατακτητές. Στο χωριό υπάρχει κι ένα σπήλαιο, το Καταφεγγιό, που είναι ανεξερεύνητο. Στο Δαμόβολο υπάρχουν δύο εκκλησίες: της Αγίας Άννας, που λέγεται ότι είναι η δεύτερη σε αρχαιότητα εκκλησία σ’ ολόκληρη την Κρήτη, και του Αγίου Πνεύματος, που κτίστηκε στην ενετική περίοδο.

Παλιότερες οικογένειες είναι οι Παπαδάκηδες, Πρινεράκηδες, Μαραθελάκηδες, Παρασύρηδες.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.