Μενού Κλείσιμο

Δαφνί Λακωνίας

Το Δαφνί είναι γραφικό χωριό της Λακωνίας, χτισμένο σε υψόμετρο 300 μέτρων, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Σπάρτη. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Ευρώτα και έχει περίπου 800 κατοίκους.

Η ονομασία του προέρχεται από παραφθορά του αρχαίου ονόματος της περιοχής, Αφίδναι, ενώ κατά άλλη εκδοχή προήλθε από την ύπαρξη πολλών φυτών δάφνης στην περιοχή.

Στη περιοχή του Δαφνίου, στη θέση Τροχάλια, έχουν βρεθεί διάφορα αντικείμενα που μαρτυρούν την ύπαρξη της αρχαίας πόλης Αφίδναι γύρω στο 800 π.Χ. Ανάμεσά τους είναι γλυπτά, αγαλματίδια, σπασμένα κιονόκρανα, καθώς και ένα μάρμαρο στο οποίο απεικονίζεται παράσταση από τη λατρεία των νεκρών. Από την αρχαία πόλη καταγόταν ο ελεγειακός ποιητής Τυρταίος που έζησε κατά τον Δεύτερο Μεσσηνιακό Πόλεμο (645-628 π.Χ.).

Κοντά στο Δαφνί, στο κεντρικό σημείο της κοιλάδας του Ευρώτα, βρίσκεται η οροσειρά Λυκοβουνό που οφείλει την ονομασία της στη βυζαντινή καστροπολιτεία που άκμασε εκεί κατά τον 13ο-14ο αιώνα. Η θέση αυτή για τη δημιουργία του οικισμού είχε επιλεγεί επειδή ο λόφος προφυλασσόταν από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα. Σήμερα σώζεται ο πύργος που διασφάλιζε τον έλεγχο της περιοχής, με πολεμοθυρίδες στους τοίχους και ζεματίστρες στα ψηλότερα σημεία του.

Κατά τη Φραγκοκρατία το Δαφνί ήταν χτισμένο λίγο πιο μακριά, στην τοποθεσία που σήμερα οι ντόπιοι αποκαλούν Παλιοδάφνι. Το σημερινό Δαφνί άρχισε να κατοικείται προς τα τέλη του 1600. Στον καινούργιο οικισμό οικοδομήθηκε πύργος, στον οποίο το 1787 ο περίφημος κλέφτης της περιοχής Καπετάν Ζαχαριάς αντιμετώπισε τον Αλβανό ληστή Μεράκο που ήταν στην υπηρεσία του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Ο Μεράκος είχε καταφύγει στον πύργο του Δαφνίου καταδιωκόμενος από τον Πασά της Τριπόλεως και ο Ζαχαριάς ανέλαβε την ανατίναξή του.

Το Δαφνί αναπτύχθηκε πληθυσμιακά όταν εγκαταστάθηκαν εκεί και οι κάτοικοι του Λυκοβουνού, καταδιωκόμενοι από τους Μαυρομιχαλαίους στους οποίους είχε παραχωρηθεί το Λυκοβουνό επί βασιλείας του Όθωνα. Το Λυκοβουνό είναι σήμερα ένας ερειπωμένος οικισμός στον οποίο σώζονται συντρίμμια του τζαμιού που είχε κτιστεί επί Τουρκοκρατίας, καθώς και ο οικισμός του Άι-Γιάννη, ο οποίος υπήρχε και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Εκεί, βρίσκεται και η εκκλησία του Άι-Γιάννη του Ριγανά. Μάλιστα, κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου πραγματοποιείται πανηγύρι στην γραφική βρύση του οικισμού για να μην ξεχνάνε οι Δαφνιώτες τις ρίζες τους.

Στο Δαφνί πραγματοποιούνται κάθε χρόνο δύο μεγάλες γιορτές, η Γιορτή του Κρασιού -άλλωστε το Δαφνί φημίζεται για το άριστης ποιότητας κρασί του- και ο Βλάχικος Γάμος, που προσελκύουν κόσμο από όλη τη Λακωνία.

Η Γιορτή του Κρασιού που γίνεται στην κεντρική πλατεία του Δαφνίου κρατά δύο μέρες και συνοδεύεται από πολιτιστικές, αθλητικές και λαογραφικές εκδηλώσεις.

Ο Βλάχικος Γάμος αναβιώνει κάθε Καθαρά Δευτέρα όταν κορυφώνονται οι εκδηλώσεις που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της Αποκριάς στην κεντρική πλατεία του χωριού και περιλαμβάνουν παρέλαση αρμάτων και διάφορα παραδοσιακά έθιμα.

Φωτό: http://dafniolakonias.blogspot.com/