Μενού Κλείσιμο

Χράνοι Αρκαδίας

Οι Χράνοι βρίσκονται λίγο μετά τη Μεγαλόπολη, στο χαμηλότερο σημείο της Νότιας Οροσειράς που συνδέει το όρος Λύκαιο με τον βορινό Ταΰγετο, πολύ κοντά στα όρια με τον νομό Μεσσηνίας. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Μεγαλόπολης και έχει 137 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Το όνομα του προέρχεται από την σλαβική λέξη (hrana) που σημαίνει σιτηρά, δημητριακά, και κατ’ επέκταση τροφή.

Σε περίοπτη θέση στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου,  χτισμένη γύρω στο 1870 από κάποιον πρωτομάστορα με το όνομα «Ηπειρώτης». Το τέμπλο πρέπει  να δημιουργήθηκε ανάμεσα στο 1880-1890. Υπάρχουν δύο χρονολογημένες εικόνες η μία της Παναγιάς με χρονολογία 9 Μαΐου του 1892 και του Αγίου Γεωργίου με χρονολογία το 1882.

Στη δυτική πλευρά προς τον Ίσαρη υπάρχουν πανέμορφα φαράγγια, δρυμοί και ο ποταμός Πάμισος που κελαρύζει στο βάθος. Δυστυχώς όμως, η μεγάλη φωτιά του 2007 κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος τους. Στα νότια του χωριού, είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με πηγές που αναβλύζουν για να δροσίζουν τους περαστικούς, αλλά και τους προσκυνητές, και μακρύτερα ο Άη Νικόλας του Σπαρτινού  με καταρράκτη 50 μ., τη χάρη του οποίου εορτάζουν οι κάτοικοι στις 9 Μαΐου. Η περιοχή πήρε το όνομα Σπαρτινού γιατί η περιοχή χρησίμευε  από το 600 π.Χ. σαν στρατόπεδο ασφαλείας των περασμάτων από τους Σπαρτιάτες κατά την διάρκεια του Μεσσηνιακού πολέμου. Έχουν βρεθεί μάλιστα σπασμένα κεραμικά και κτερίσματα αυτής της περιόδου. Στον ίδιο χώρο στρατοπέδευσαν οι δυνάμεις κατοχής των ιταλικών και γερμανικών στρατευμάτων.

Σημείο αναφοράς των Χράνων είναι η σιδηροδρομική γραμμή που τους διχοτομεί στον άνω και κάτω οικισμό, ενώ πλαισιώνεται από δύο πέτρινες γέφυρες ύψους 80μ. στην είσοδο και την έξοδό του τρένου από το χώρο του χωριού. Στο κέντρο του χωριού και στην ευρύτερη περιοχή του υπάρχουν πολλές όμορφες πέτρινες βρύσες.

Ο δραστήριος Εκπολιτιστικός Σύλλογος του χωριού διοργανώνει κάθε χρόνο πλήθος εκδηλώσεων, ειδικά το καλοκαίρι που γιορτάζουν οι εκκλησίες του, χορούς και εκδρομές, ενώ φροντίζει για  τον καθαρισμό παλιών μονοπατιών, τη διαμόρφωση χώρων αναψυχής και περιπάτου, και επεμβαίνει κάνοντας διάφορα άλλα έργα που ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο τους Χράνους.