Μενού Κλείσιμο

Χωρούδα Θεσσαλονίκης

H Χωρούδα είναι ένα σχεδόν εγκαταλελειμμένο χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 640 μέτρων, στο όρος Βερτίσκος, σε μια όμορφη τοποθεσία με πολύ πράσινο. Το χωριό του Δήμου Λαγκαδά, έρημο τον χειμώνα, αποκτά ζωή το καλοκαίρι με τον ερχομό των καταγόμενων από εκεί που διατηρούν τα σπίτια τους από αγάπη για τον τόπο τους.

Ο οικισμός εγκαταλείφθηκε το 1947 με επίσημη απόφαση για να μην βρίσκουν οι αντάρτες τροφή και στέγη. Μετά από χρόνια κάποιοι επέστρεψαν και άρχιζαν να ανακαινίζουν τα σπίτια τους. Είναι συγκινητικό το ότι κάποιοι εξακολουθούν να απογράφονται στη Χωρούδα για να υπάρχει στον χάρτη της Ελλάδος ως κατοικήσιμος οικισμός. Κάθε χρόνο ανταμώνουν στη γιορτή του Αγίου Αθανασίου, στις 1 και 2 Μαΐου, όπου εν μέσω γλεντιού, φαγητού και ποτού, μοιράζονται παλιές ιστορίες για το χωριό τους.

Στη Χωρούδα υπάρχει ο, συντηρημένος πια, ναός του Αγίου Αθανασίου, χτισμένος τον 16ο αιώνα, που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, αποτελώντας μοναδικό δείγμα της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Οι εξαίσιες τοιχογραφίες του χρονολογούνται στο δεύτερο μισό τους 17ου αιώνα ενώ οι εικόνες του τέμπλου μεταξύ των ετών 1760 – 1780. Στην είσοδο του χωριού στέκει το παλιό πετρόχτιστο σχολείο που κατασκευάστηκε το 1932, για να θυμίζει μιαν άλλη εποχή, τότε που το χωριό γέμιζε από τις φωνές των παιδιών.