Μενού Κλείσιμο

Χωραφάκια, Χανιά

Οικισμός της κοινότητας Κουνουπιδιανών της επαρχίας Κυδωνίας. Βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη της χερσονήσου του Ακρωτηρίου και κατοικείται από 350 άτομα. Η ονομασία του οφείλεται σε δύο αδέλφια που ονομαζόταν «Χωραφάδες»

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου έχει κτιστεί στα Χωραφάκια πριν 50-60 χρόνια. Στην τοποθεσία Σταυρός και πάνω στο βουνό Λεράς το 1965 όταν γυρίζονταν η ταινία Ζορμπάς, ο πρωταγωνιστής Άντονι Κουίν γνωρίζοντας πως υπάρχουν αρχαία, έκανε ανασκαφές μέσα σε σπηλιά και βρήκε σπάνια ευρήματα, τα οποία φυγάδευσε με κότερο στην Ιταλία.

Η αρχαιολογική υπηρεσία κάνοντας ανασκαφές έφερε στο φως ευρήματα Μινωϊκής εποχής. Στην τοποθεσία Άγιος Παύλος ανάμεσα στην μονή Τσαγκαράδου και Χωραφάκια βρέθηκαν τάφοι σκεπαστοί με πλάκες μέσα στους οποίους υπήρχαν οστά και πύλινοι λύχνοι. Πιστεύεται πως πρόκειται για χριστιανικούς τάφους. Στην τοποθεσία Φραχτά ξεχωρίζει καθαρά γούρνα που πιθανόν ήταν πατητήρι. Στο λιμανάκι του χωριού που έχει την ονομασία Τέρσανα φαίνονταν μέσα στη θάλασσα σπασμένα σταμνιά και κρούπια. Πιστεύεται ότι στην περιοχή υπήρχαν εργαστήρια αγγειοπλαστικής, γιατί το χώμα είναι κατάλληλο.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.