Μενού Κλείσιμο

Χώρα Πάτμου

Η Χώρα, η πρωτεύουσα της Πάτμου, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος με την παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική. Από πάνω της, στην κορυφή του λόφου, δεσπόζει το κάστρο με την Ιερή Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Η Χώρα, μαζί με το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη και το σπήλαιο της Αποκάλυψης αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco επειδή έχει εξελιχθεί ασταμάτητα από τον 12ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Τα πρώτα σπίτια χτίστηκαν γύρω στο 1130 όταν οι μοναχοί κάλεσαν τους κατοίκους, κυρίως κτίστες του μοναστηριού με τις οικογένειές τους, να ζήσουν κοντά στα τείχη του μοναστηριού, σχηματίζοντας έτσι ένα οχυρό. Σε περίπτωση εισβολής μπορούσαν όλοι να καταφύγουν μέσα στο καστρο-μοναστήρι που προστάτευε έτσι την κοινότητα και τη χριστιανοσύνη. Τα σπίτια ήταν χτισμένα σε σειρές ενώ οι χοντροί τοίχοι τους ήταν πολύ ψηλότεροι από τα ταβάνια ώστε να μην μπορεί κάποιος να σκαρφαλώσει. Μέσα από τους τοίχους, πέντε πόρτες οδηγούσαν σε εσωτερικά κανάλια επικοινωνίας.

Σιγά σιγά νησιώτες από μέρη κοντινά στη Μικρά Ασία έφταναν στη Χώρα για να ξεφύγουν από τους Τούρκους. Όσο ερχόταν κόσμος αναζητώντας καταφύγιο, κάποια από τα παλιά σπίτια γκρεμίστηκαν και δημιουργήθηκαν στη θέση τους νέα μικρότερα για να τους χωρέσουν όλους. Οι εσωτερικές διαβάσεις επεκτάθηκαν και δύο νέες πύλες κτίστηκαν. Όταν έσβησε ο φόβος των πειρατών, τα σπίτια και τα αρχοντικά κατάντησαν ερείπια. Οι ντόπιοι έχτιζαν χρησιμοποιώντας απομεινάρια (πέτρα και ξύλο) από τα παλιά κτίσματα, δίνοντας στη Χώρα τη σημερινή της μορφή.

Η Χώρα απλώνεται σε τρεις συνοικίες με την κάθε μία να έχει το δικό της χρώμα και την δική της ιστορία: τα Αλλοτινά, τα Κρητικά και τα Απορθιανά, που είναι και το νεότερο κομμάτι. Ανάμεσα στα στενά και δαιδαλώδη σοκάκια της Χώρας, ξεχωρίζει το ιστορικό καλντερίμι του 1794 που φτιάχτηκε από τον Μητροπολίτη των Σάρδεων Νεκτάριο και την ενώνει με το λιμάνι του νησιού.  Ο δρόμος περνάει από το σπήλαιο της Αποκάλυψης και στο μεγαλύτερο μέρος του συνορεύει με δάσος από ευκαλύπτους και πεύκα.

Μοναδικό αξιοθέατο αποτελεί φυσικά η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που χτίστηκε το 1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο σε σχήμα κάστρου προς τιμήν του Ιωάννη του Θεολόγου και με σκοπό να προφυλάξει το νησί από τους πειρατές. Είναι ένα περίφημο δείγμα οχυρωματικής τέχνης και διαθέτει μία πολύτιμη βιβλιοθήκη με συλλογή που περιλαμβάνει περίπου 1.000 χειρόγραφα, παπύρους που απαντά κανείς μονάχα στη Μονή του Σινά, και πάνω από 3.000 τόμους βιβλίων. Στο σκευοφυλάκιο της Μονής φυλάσσονται επίσης σπουδαίες αγιογραφίες και σημαντικές φορητές εικόνες και ψηφιδωτά, όπως το ψηφιδωτό του Αγίου Νικολάου που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.

Στον δρόμο μεταξύ της Χώρας και της Σκάλας βρίσκεται το σπήλαιο της Αποκάλυψης όπου σύμφωνα με την παράδοση είναι το σημείο στο οποίο ο Απόστολος Ιωάννης είχε τα οράματα που κατέγραψε στο βιβλίο της Αποκάλυψης.

Στα αξιοθέατα της Χώρας περιλαμβάνονται το σπίτι του Εμμανουήλ Ξάνθου, το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι, το αρχοντικό Σημαντήρι του 17ου αιώνα και οι παλιοί ανεμόμυλοι.

Κάθε χρόνο, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται στον υπαίθριο χώρο του Ιερού σπηλαίου της Αποκάλυψης το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου που τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Επίσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

 

 

 

Φωτό: https://www.patmos-island.com/el/areas/info/chora