Μενού Κλείσιμο

Χιλιομόδι Κορινθίας

 

Το Χιλιομόδι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 340 μέτρων σε μια πολύ ευνοϊκή θέση, καθώς τέμνεται από την εθνική ορό Κορίνθου – Άργους και βρίσκεται κοντά και στις δύο πόλεις. Διοικητικά υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Τενέας του Δήμου Κορινθίων και έχει πληθυσμό 1699 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη γεωργία (ελαιοκομία, αμπελουργία), την κτηνοτροφία (πτηνοτροφία) και το εμπόριο.

Η ονομασία του χωριού είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις χίλια και μόδια, που ήταν μονάδα μέτρησης ξηρών καρπών και σιτηρών. Η χωρητικότητα σε μόδια χρησιμοποιούνταν για να δηλώσει πολύ μεγάλες ποσότητες και κατά τον αλωνισμό των σιτηρών όλοι εύχονταν «Χίλια μόδια και ο σπόρος χώρια». Έτσι το χωριό έλαβε την ονομασία του επειδή παρήγαγε μεγάλη ποσότητα σιτηρών.

Σύμφωνα με τον μύθο, οι Τενεάτες είναι απόγονοι αιχμαλώτων της Τροίας που ο Αγαμέμνονας εγκατέστησε στην περιοχή αφού πρώτα πέρασαν από την Τένεδο. Οι Τενεάτες, αμέσως μετά την εγκατάσταση τους στην περιοχή, έχτισαν την πόλη της Τενέας που βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στην τοποθεσία του σύγχρονου οικισμού. Με την πάροδο των αιώνων, χάθηκε σταδιακά η αίγλη και η δυναμική της Τενέας ενώ οι κάτοικοί της αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στις γύρω ορεινές περιοχές. Βασική αιτία των μετακινήσεων αυτών αποτέλεσαν οι συχνές εχθροπραξίες που λάμβαναν χώρα υπό τον Ενετικό και Οθωμανικό ζυγό.

Με πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες έχουν έρθει στο φως ρωμαϊκά κατάλοιπα της πόλης της Αρχαίας Τενέας, καθώς και το πρώτο δημόσιο κτήριο, τα Λουτρά. Στην ανασκαφική έρευνα έχουν βρεθεί πολύ σημαντικά ευρήματα, τα οποία μελετώνται από τους επιστήμονες και φανερώνουν μια πλούσια κοινωνία με χαρακτήρα διαπολιτισμικότητας, που βρισκόταν σε μια σημαντική θέση που την καθιστούσε πέρασμα σε όλους τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Φανερώνουν επίσης ότι η περιοχή κατοικείται συνεχώς για 1000 χρόνια τουλάχιστον, από τον 6ο αι. π.Χ. ως τον 6ο αι. μ.Χ. και, όπως φαίνεται, εγκαταλείφθηκε με τις επιδρομές των Αβαροσλάβων.

Κατά τα χρόνια της Επανάστασης, οι κάτοικοι της περιοχής έπαιξαν ενεργό ρόλο συμμετέχοντας στις μάχες στα Δερβενάκια (26 Ιουλίου 1822) και στην Κλεισούρα (28 Ιουλίου 1822). Στον αγώνα για την απελευθέρωση είχε σημαντικό ρόλο και η Μονή της Φανερωμένης, που το πολυάριθμο δυναμικό της (περίπου 400 μοναχοί) συμμετείχε στον εφοδιασμό των στρατευμάτων με πολεμοφόδια, είδη πρώτης ανάγκης αλλά και κάλυψη. Λέγεται ότι στο καθολικό της προσκύνησαν πριν από τις μεγάλες μάχες ο Κολοκοτρώνης και ο Νικηταράς. Αμέσως μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Τενέας μετακινήθηκαν προς το Χιλιομόδι, το οποίο κατά την απογραφή του 1843 είχε 311 κατοίκους.

Στον 20ό αιώνα ο οικισμός του Χιλιομοδίου χάρη και στην κομβική του θέση απέκτησε θέση ισχύος στην γύρω περιοχή. Σήμερα έχει όλες τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής. Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος και την ημέρα του εορτασμού του γίνεται λαϊκός αγώνας δρόμου με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων. Κοντά στο χωριό έχει στηθεί άγαλμα του Νικηταρά, προς τιμήν του ήρωα των Δερβενακίων και του Αγιονορίου. Στο χωριό βρίσκονται ακόμα τα σπίτια της μεγάλης ηθοποιού Ειρήνης Παππά και του σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη που κατάγονται από το Χιλιομόδι. Το χωριό ήταν επίσης η γενέτειρα του ποιητή Βασίλη Ρώτα.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει η Ιερά Μονή της Φανερωμένης που βρίσκεται πολύ κοντά στο Χιλιομόδι. Η ζωή των κατοίκων της περιοχής ήταν συνδεδεμένη με το μοναστήρι καθώς προεπαναστατικά πολλές οικογένειες ζούσαν εκεί νοικιάζοντας ή φροντίζοντας τη γη της μονής. Το καθολικό της Παλαιάς Μονής Φανερωμένης του 12ου αι. μ.Χ. και ο ναός της Αγίας Μαρίνας του 16ου αι. μ.Χ., που έχει αγιογραφηθεί από το ζωγράφο της εποχής Δημήτριο Κακαβά, από το 1951 έχουν οριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Η μονή ήταν ανδρική έως το 1949 που μετατράπηκε σε γυναικεία, ενώ το 1897 μεταφέρθηκε στη θέση που είναι σήμερα, τρία χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού, δίπλα στο δάσος. Η μονή εορτάζει στις 23 Αυγούστου και στις 21 Αυγούστου πραγματοποιείται λιτάνευση της εικόνας και οδοιπορικό από το παλαιό μοναστήρι στο νέο μοναστήρι με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Το Χιλιομόδι έχει πολύ κοντά του ένα υπέροχο δάσος το οποίο ενδείκνυται για φυσιολατρικές εξορμήσεις. Κατά καιρούς διοργανώνονται στην περιοχή αγώνες τρεξίματος ανωμάλου δρόμου μέσα στο πευκοδάσος και ορεινού τρεξίματος στους αρχαίους δρόμους της περιοχής.

Στο χωριό γιορτάζεται με ξεχωριστό παραδοσιακό τρόπο το καρναβάλι της Καθαράς Δευτέρας, ακολουθώντας τα έθιμα παλιότερων εποχών.

 

 

Φωτό: https://korinthostv.gr