Μενού Κλείσιμο

Χέρσο Κιλκίς

Το Χέρσο είναι χωριό του Δήμου Κιλκίς, χτισμένο στην ανατολική όχθη του ποταμού Αγιάκι, παραπόταμου του Αξιού, σε υψόμετρο 99 μέτρων. Βρίσκεται στο κέντρο μιας εύφορης κοιλάδας, νότια του λεκανοπεδίου της Δοϊράνης και απέχει 15 χιλιόμετρα από την πόλη του Κιλκίς. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, αριθμεί 814 κατοίκους.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας στο Χέρσο κατοικούσαν μουσουλμάνοι κυρίως, αλλά υπήρχαν και χριστιανοί. Παρά την ίδρυση της Βουλγαρικής εξαρχίας το 1870 οι χριστιανοί κάτοικοι του Χέρσου παρέμειναν πιστοί στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Το 1879 με την εγκατάσταση του Βούλγαρου Ουνίτη επισκόπου στο Κιλκίς, Νείλου Ισβόρωφ, πολλοί κάτοικοι του χωριού ασπάστηκαν την Ουνία. Μετά το 1893 όταν ο νέος Βούλγαρος Ούνος επίσκοπος, Λάζαρος Μπλαντένωφ, προσχώρησε στη Βουλγαρική εξαρχία, δηλαδή την αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία που συστήθηκε με σουλτανικό φιρμάνι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πολλοί Χερσιώτες προσχώρησαν σταδιακά και αυτοί στη Βουλγαρική εκκλησία. Μετά την Συνθήκη του Νεϊγύ το 1919 και το Πρωτόκολλο Πολίτη- Καλφώφ το 1924, όσοι κάτοικοι ήταν εξαρχικοί, αποχώρησαν στη Βουλγαρία, ενώ με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 οι μουσουλμάνοι κάτοικοι που ήταν και η πλειοψηφία, προσέφυγαν στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, Έλληνες από την Ανατολική Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία εγκαταστάθηκαν στο Χέρσο, ενώ λίγο αργότερα εγκαταστάθηκαν και πρόσφυγες από τον Πόντο.

Στις αρχές του 2016 δημιουργήθηκε Κέντρο Διαμονής Μεταναστών και Προσφύγων στο Στρατόπεδο Μαζαράκη μέσα στον οικισμό του Χέρσου. Στο Κέντρο φιλοξενήθηκαν περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι μετακινήθηκαν στο τέλος του ίδιου χρόνου.

Στο Χέρσο λειτουργεί από το 1900 ο ομώνυμος Σιδηροδρομικός Σταθμός πάνω στη Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης.

Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ρυθμού βασιλικής με τρία κλίτη, πρόναο και Ιερό Βήμα στα Ανατολικά. Κάθε χρόνο γίνεται στο Χέρσο πανηγύρι προς τιμήν των πολιούχων του.

 

 

Φωτό: https://www.greece.com/photos/destinations/Macedonia/Kilkis/Village/Cherso/Cherso/46019825