Μενού Κλείσιμο

Χανιώτη Χαλκιδικής

Η Χανιώτη (ή ο Χανιώτης) είναι παραθαλάσσιο χωριό της Χαλκιδικής, στα ανατολικά της Χερσονήσου της Κασσάνδρας. Είναι ένας οικισμός με μικρά πάρκα και πλατείες, πλακόστρωτα στενά δρομάκια, υπέροχο φυσικό περιβάλλον και καταγάλανα νερά, στοιχεία που τον έχουν κάνει δημοφιλή προορισμό για πολλούς επισκέπτες της Χαλκιδικής.

Το όνομα του οικισμού οφείλεται, σύμφωνα με την παράδοση, στον πρώτο κάτοικο που εγκαταστάθηκε στα νότια του σημερινού οικισμού, στο παλιό χωριό, ο οποίος προερχόταν από τα Χανιά. Κατά μία άλλη εκδοχή, η ονομασία δόθηκε επειδή στην περιοχή λειτουργούσε ένα χάνι (πανδοχείο) και όταν αναφέρονταν σε αυτήν έλεγαν «στου Χανιώτη».

Οι πρώτες αναφορές στο μικρό τότε χωριό γίνονται το 1869 σε έγγραφο της Μητροπόλεως Κασσάνδρειας, σε περιγραφή της Χαλκιδικής από τον ταγματάρχη Νικόλαο Σχινά το 1887 και σε αδημοσίευτο κώδικα του 1903 όπου περιγράφεται η εκπαιδευτική και εκκλησιαστική κατάσταση της Χαλκιδικής. Το σημερινό χωριό μεταφέρθηκε στην τωρινή του θέση το 1936, μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Ιερισσού που έγινε το 1930, ύστερα από ενέργειες του τότε δασκάλου Κωνσταντίνου Βρατσικίδη.

Από τα ομορφότερα σημεία της Χανιώτης είναι το παραλιακό πάρκο 6 στρεμμάτων με μια ποικιλία δέντρων και φυτών να στολίζουν τον παράκτιο δρόμο. Κοντά στην είσοδο του χωριού βρίσκεται αξιόλογος αρχαιολογικός χώρος με ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, πάνω στην οποία ριζώνουν υπέργηρα ελαιόδεντρα. Ενδιαφέρον έχει η περιήγηση στον εγκαταλελειμμένο παλιό οικισμό και στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου κάθε χρόνο οργανώνεται πανηγύρι από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο.