Μενού Κλείσιμο

Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας

To Χαλκιόπουλο είναι ένα παραδοσιακό χωριό της περιοχής του Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, χτισμένο στους πρόποδες του όρους Καλάνα ή Κανάλα και στη δυτική όχθη του ποταμού Ίναχου, σε ένα καταπράσινο τοπίο όπου συνυπάρχουν αρμονικά ο κάμπος, τα γύρω βουνά και πολλά νερά. Το πανέμορφο χωριό είχε πάνω από 500 μόνιμους κατοίκους στην απογραφή του 2011 αλλά δυστυχώς ο πληθυσμός του μειώνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια.

Τα περισσότερα σπίτια είναι πετρόχτιστα με κεραμίδια στις στέγες, χτισμένα ανάμεσα σε πανύψηλα δέντρα. Διάσπαρτα υπάρχουν πολλά εκκλησάκια τόσο στον νέο οικισμό όσο και στο παλιό χωριό. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Χαλκιόπουλου είναι το σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη που βρίσκεται στην πίσω πλευρά της Καλάνας και προσεγγίζεται από ένα όμορφο μονοπάτι, ιδανικό για φυσιολάτρες και πεζοπόρους. Στην κόγχη του μικρού ναού υπάρχει τοιχογραφία του 13ου αιώνα που απεικονίζει την Πλατυτέρα και τέσσερις Ιεράρχες, τον Άγιο Βασίλειο, τον Χρυσόστομο, τον Αθανάσιο και τον Επιφάνειο Κύπρου. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχει και ο τάφος του Αγίου.

Κοντά στο χωριό, μέσα στο δάσος βρίσκεται ένα μαγικό μέρος, το Μέγα Ρέμα με έναν τεράστιο αιωνόβιο πλάτανο που προσεγγίζεται μέσω μιας συρμάτινης γέφυρας και πολλά δέντρα και φυτά που σε συνδυασμό με το κελάηδισμα των πουλιών συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό που ευφραίνει όλες τις αισθήσεις.

Στο Χαλκιόπουλο διοργανώνονται πολλά πανηγύρια και διάφορες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι που το χωριό δέχεται πολλούς επισκέπτες για να θαυμάσουν την υπέροχη φύση του και να ζήσουν τη φιλοξενία των κατοίκων.

Φωτό: https://agriniostories.gr/