Μενού Κλείσιμο

Χάλκη Λάρισας

Μεγάλο χωριό του θεσσαλικού κάμπου, η Χάλκη απέχει 16 χιλιόμετρα από την πόλη της Λάρισας και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Κιλελέρ. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται πιθανολογείται ότι κατοικούνταν κατά τους αρχαίους χρόνους, γεγονός που αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα, όπως πήλινα αγγεία, νομίσματα αλλά και θεμέλια κτισμάτων.

Σε έναν από αυτούς τους αρχαίους οικισμούς που ονομαζόταν Χαλκάι οφείλεται και το σημερινό όνομα του χωριού. Το τοπωνύμιο αποτύπωνε την κύρια δραστηριότητα των κατοίκων, οι οποίοι ήταν χαλκιάδες, δηλαδή σιδεράδες που χάλκευαν τα όπλα.

Ο σύγχρονος οικισμός δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, πιθανότατα τον 15ο αιώνα, από Τούρκους αποίκους, τους «κονιάρηδες». Εκείνη την εποχή ονομαζόταν Μαϊμούλι που σήμαινε απλωτός κάμπος, ενώ αργότερα αποκαλούνταν Όγχηστος, από το όνομα ενός παραποτάμου που περνούσε έξω από το χωριό. Τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του οικισμού κατοικούσαν μόνο Τούρκοι αλλά σταδιακά εγκαταστάθηκαν και Έλληνες. Γύρω στο 1800 οι Οθωμανοί άρχισαν να αφήνουν το χωριό για να εγκατασταθούν στη Λάρισα και οι μπέηδες τσιφλικάδες έφεραν περισσότερους Χριστιανούς για να καλλιεργούν τα χωράφια. Κάποιοι από αυτούς ήταν «κολλήγοι-μισακάρηδες», δηλαδή καλλιεργητές των κτημάτων των μπέηδων που έπαιρναν τη μισή σοδειά των κτημάτων, ενώ άλλοι ήταν «παρακεντέδες», δηλαδή ακτήμονες εργάτες της γης και ελεύθεροι επαγγελματίες. Κατά την τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας αναπτύχθηκε και η επαγγελματική ομάδα των αγωγιατών, των κυρατζήδων, οι οποίοι διακινούσαν τα προϊόντα αρχικά με ζώα και στη  συνέχεια με τετράτροχα κάρα. Το χωριό απελευθερώθηκε το 1881 μαζί με την υπόλοιπη Θεσσαλία.

Αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο είναι η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, χτισμένη το 1843, με  καμπαναριό ενός παλιότερου ναού του 1813 ο οποίος καταστράφηκε από φωτιά.

Σημαντικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στη Χάλκη είναι η γιορτή της Καθαράς Δευτέρας με προσφορά φασολάδας και άλλων νηστίσιμων εδεσμάτων, αλλά και άλλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, όπως είναι το γαϊτανάκι που στήνεται στο χωριό. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι τα «Μπατζιανούλια» με εκδηλώσεις προς τιμήν της Ολυμπιονίκη Δέσποινας Μπατζιανούλη, η οποία διακρίθηκε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 1997 κερδίζοντας ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο σε αγωνίσματα στίβου.

Φωτό: http://wikimapia.org/ (by Mastoras31)