Μενού Κλείσιμο

Αυλές Κοζάνης

Οι Αυλές είναι ένα όμορφο χωριό του Δήμου Σερβίων που βρίσκεται ανάμεσα στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και στα Πιέρια και Καμβούνια όρη. Απέχει 32 χιλιόμετρα από την Κοζάνη και 4 χιλιόμετρα από τα Σέρβια.

Το χωριό ιδρύθηκε το πρώτο μισό του 7ου αιώνα, στα χρόνια του Αυτοκράτορα Ηράκλειου (περίοδος αυτοκρατορίας του 610-641) και η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν αυλή του βυζαντινού κάστρου των Σερβίων. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν «Πόρτες» από την ομώνυμη τοποθεσία «Στενά Πόρτες» που βρίσκεται δίπλα στο χωριό.

Κοντά στις Αυλές βρίσκεται η θέση «Αθάνατο νερό» με μία πηγή που θεωρείτο ότι είχε θαυματουργικές ιδιότητες. Αξιοθέατο του χωριού είναι επίσης το ασκητήριο του Αγίου Θεοδώρου Τήρωνος που χρονολογείται στον 12ο αιώνα. Πάνω από το μήκους 7 μέτρων ασκητήριο που έζησε ο άγιος ‒ο οποίος τιμάται στο χωριό το πρώτο Σάββατο της Μεγάλης Σαρακοστής‒ βρίσκονται δύο σπηλιές με αξιόλογες αγιογραφίες που αναπαριστούν μεταξύ άλλων, τον Παντοκράτορα υποβασταζόμενο από έξι αγγέλους, την Κοινωνία των Αποστόλων, τη Θεοτόκο, τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, τον Μέγα Βασίλειο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Έξω από το ασκητήριο βρίσκονται τα ερείπια ναού, μέρος του οποίου θεωρείται ότι ήταν ο τάφος του Αγίου Θεοδώρου Τήρωνος. Την ημέρα του εορτασμού πολλοί ανεβαίνουν με τα πόδια μέχρι το ασκητήριο ως τάμα προς τον άγιο, ενώ μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολουθεί τραπέζι με σαρακοστιανά.

Πρόσφατα, δημιουργήθηκε μνημείο πεσόντων προς τιμήν των αγωνιστών του χωριού στην κεντρική πλατεία των Αυλών.