Μενού Κλείσιμο

Αυγερινός Κοζάνης

Ο Αυγερινός είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Κοζάνης, χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στις νότιες πλαγιές του όρους Βόιο. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα φημισμένα Καστανοχώρια του Βοΐου και χαρακτηρίζεται από την πλούσια βλάστηση, καθώς και από τα διώροφα πέτρινα σπίτια και τις εκκλησίες, έργα των περίφημων παλιών μαστόρων της περιοχής.

Το χωριό, το οποίο παλιότερα ονομαζόταν Κωνστάντσικο,  ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα από τη συνένωση επτά μικρών οικισμών, οι κάτοικοι των οποίων επέλεξαν αυτή την τοποθεσία για να ξεφύγουν από τους διωγμούς και τις καταστροφές που έκαναν οι Αρβανίτες στα χωριά τους. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν εκεί κάτοικοι και από άλλα απομακρυσμένα χωριά και σιγά σιγά ο Αυγερινός έγινε σημαντικό οικονομικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χωριό λειτουργούσε ελληνικό σχολείο πριν από το 1750. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι δημογέροντες συγκεντρώνονταν στην εκκλησία του χωριού, η οποία είχε κρύπτη που αποτελούσε αρχικά καταφύγιο των γυναικόπαιδων από τους Τουρκαλβανούς επιδρομείς και στη συνέχεια των Μακεδονομάχων.

Στον Αυγερινό λειτουργεί μουσείο στο κτίριο του παλιού σχολείου, ενώ στο πνευματικό κέντρο εκτίθενται παλιές φωτογραφίες και παραδοσιακές ενδυμασίες, όπως η ξακουστή Κοντούσια και φουστανέλες μακεδονίτικης ραφής. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η πέτρινη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με το τέμπλο της από ξύλο καρυδιάς. Στην εκκλησία φυλάσσεται συλλογή σπάνιων εκκλησιαστικών αντικειμένων.