Μενού Κλείσιμο

Αβία Μεσσηνίας

Η Αβία ή Παλιοχώρα είναι παραλιακό χωριό του Δήμου Δυτικής Μάνης με άπλετη θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί πολυσύχναστο θέρετρο Ελλήνων και ξένων επισκεπτών χάρη στην όμορφη παραλία της, τις τουριστικές της υποδομές και την κοντινή της απόσταση από την Καλαμάτα.

Στην περιοχή που βρίσκεται το χωριό τοποθετείται από τους ιστορικούς η ομηρική πόλη Ιρή, η οποία αποκαλείται από τον Όμηρο «ποιήεσσα», δηλαδή κατάφυτη και εύφορη. Η περιοχή της Αβίας, η οποία συγκροτείται εκτός από το ομώνυμο χωριό και από τους οικισμούς Ακρογιάλι, Αρχοντικό και Μεγάλη Μαντίνεια, οφείλει το όνομά της στον Κρεσφόντη, τον μυθικό βασιλιά της Μεσσηνίας που την μετονόμασε προς τιμήν της Αβίας, κόρης του Ηρακλή και τροφού του Ηρακλείδη Γλήνου, η οποία κατέφυγε εκεί με το βρέφος Γλήνο διωκόμενη από τους Αχαιούς.

Η αρχαία πόλη της Αβίας βρέθηκε στην ακμή της από τον 11ο π.Χ. αιώνα έως τις αρχές του 15ου αιώνα και συχνά διεκδικούνταν τόσο από τους Μεσσήνιους όσο και από τους Σπαρτιάτες. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι η Αβία ήταν μία από τις επτά πόλεις που υποσχέθηκε ο Αγαμέμνονας ως προίκα στον Αχιλλέα. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη προ-μυκηναϊκού πολιτισμού.

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου οικοδομήθηκε το 1775 στα ερείπια του Ασκληπιείου της Αβίας που πιθανότατα καταστράφηκε από βαρβαρικές επιδρομές κατά την πρωτοβυζαντινά χρόνια μεταξύ 4ου και 6ου αιώνα. Οι ναοί του Αγίου Χαραλάμπους, του Ευαγγελισμού, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Δημητρίου που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αβίας έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία.

 

 

Φωτό: https://greece.terrabook.com/