Μενού Κλείσιμο

Ατσιπάδες Αγίου Βασιλέιου

Οι Ατσιπάδες είναι συνοικισμός της κοινότητας Κοξαρές Αγίου Βασιλείου. Έχει πληθυσμό 120 άτομα και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 420 μ. Το όνομα προέρχεται από κάποιο Τούρκο αγά Ατσιπά, λέξη που σημαίνει τον αναιδή, το άτομο χωρίς τσίπα. Πάντως η λέξη Ατσιπάδες σημαίνει ακόμη τους μισθοφόρους στρατιώτες και τα φαντάσματα. Η ιστορία του χωριού ξεκινά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τον καιρό της Κατοχής οι Γερμανοί πήραν απ’ το χωριό επτά αιχμαλώτους από τους οποίους γλίτωσαν οι δυο.

Στα 1978 έγινε καθίζηση. Νερά από υπόγεια ρεύματα βγήκαν στην επιφάνεια με αποτέλεσμα να καταστραφούν μερικά σπίτια. Το χωριό έχει κριθεί μη κατοικήσιμο. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι κτηνοτρόφοι και ελαιοπαραγωγοί.

Στο χωριό υπάρχουν τα ερείπια τούρκικου τζαμιού που οι Έλληνες είχαν μετατρέψει σε εκκλησία.

Εκκλησίες του χωριού είναι η Αγία Παρασκευή, παλιά εκκλησία δίπλα στην οποία έχει κτιστεί καινούρια εκκλησία ρυθμού βασιλικής. Ο Άγιος Βασίλειος στο κέντρο του χωριού. ΓΓ αυτήν λένε πως οι Τούρκοι θέλησαν να την κατεδαφίσουν, κάποιος όμως από αυτούς τυφλώθηκε από ένα χαλίκι με αποτέλεσμα να σταματήσουν. Έχει ανακαινισθεί ο χαλασμένος θόλος της. Η Μεταμόρφωση του Σωτήρα στην τοποθεσία Πλατάνια και η Αγία Μαρίνα στη Νιάτσιδο.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα