Μενού Κλείσιμο

Αθάνι Λευκάδας

Το Αθάνι είναι το νοτιοδυτικότερο χωριό της Λευκάδας, χτισμένο σε μια περιοχή γεμάτη με ελαιώνες. Από εκεί και κατά μήκος της βραχώδους νότιας ακτής γίνεται η πρόσβαση προς τις υπέροχες παραλίες Εγκρεμνοί και Πόρτο Κατσίκι. Απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα από τη Χώρα και κατοικείται από περίπου 200 άτομα, η πλειονότητα των οποίων ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς και τη μελισσοκομία.

Αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή έχουν φέρει στο φως ευρήματα που αποδεικνύουν την ύπαρξη κατοίκησης από την αρχαιότητα. Ωστόσο, η ίδρυση του σημερινού οικισμού θεωρείται ότι έγινε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, γύρω στις αρχές του 14ου αιώνα, από οικογένειες προερχόμενες από την Κάτω Ιταλία. Σε χάρτη, μάλιστα, του 1685 αναφέρεται με την ονομασία Azani, όπως το ομώνυμο ‑ακατοίκητο σήμερα‑ χωριό της περιοχής της Καλαβρίας.

Θρησκευτικό και ιστορικό σημείο ενδιαφέροντος της περιοχής, κοντά στο Ακρωτήριο Λευκάτας (ή Κάβος της Κυράς), είναι το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Ιράς το οποίο χτίστηκε το 1087 μετά το πέρασμα του λειψάνου του Αγίου Νικολάου από το νησί κατά τη μεταφορά του από τους Σταυροφόρους από τα Μύρα της Μικράς Ασίας προς το Μπάρι της Ιταλίας. Η ονομασία του ακρωτηρίου οφείλεται πιθανόν στην ύπαρξη ειδωλολατρικού ναού του Λευκάτα Απόλλωνα. Σύμφωνα με τον αρχαίο ποιητή Μένανδρο, σε εκείνο το σημείο έπεσε από τα βράχια του ακρωτηρίου η λυρική ποιήτρια Σαπφώ όταν ο Φαέθων δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της.

Φωτό: ΑΘΑΝΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ | Facebook  (by Βασω Βαζουκη)