Μενού Κλείσιμο

Αστρίτσα Καρδίτσας

Η Αστρίτσα  είναι χτισμένη σε υψόμετρο 94 μέτρων, ανάμεσα στους ποταμούς Ενιπέα και Σοφαδίτη. Απέχει 23 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Παλαμά. Κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 116 κατοίκους.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Μπουλή και με αυτή την ονομασία αναφέρεται το 1883 κατά την προσάρτησή του στον τότε Δήμο Φύλλου που ανήκε στον νομό Τρικάλων.

Το χωριό έχει να επιδείξει ιστορικά διατηρητέα μνημεία, όπως ο πέτρινος ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1740.

Ως δείγμα αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα έχει χαρακτηριστεί το κονάκι-τσιφλικόσπιτο «Κοέν» που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής λόγω της σύνδεσής του με τους αγώνες των κολίγων εναντίον των τσιφλικάδων της Θεσσαλίας. Πρόκειται για μία πλούσια κατασκευή, καθώς είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένη από καλοδουλεμένους λίθους, υλικό δυσεύρετο και ακριβό εκείνη την εποχή στον κάμπο. Kατασκευάστηκε τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, ενδεχομένως από Tούρκους τσιφλικάδες της περιοχής, οι οποίοι φεύγοντας το 1881 με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, πούλησαν το τσιφλίκι τους στον Eβραίο Hλία Kοέν.

Ιστορικό διατηρητέο μνημείo που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας έχει κηρυχθεί και το πέτρινο τετράτοξο γεφύρι της Αστρίτσας, τα οποίο χτίστηκε πιθανότατα στα τέλη του 18ου αιώνα με τις αρχές του 19ου.

 

Φωτό: Το κονάκι τσιφλικόσπιτο «Κοέν» στην Αστρίτσα (https://www.flash.gr/lifestyle/628497/ta-tsiflikospita-toy-nomoy-karditsas)