Μενού Κλείσιμο

Αστράς Ηλείας

Ο Αστράς είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό της Ηλείας, χτισμένο στις νότιες πλαγιές του Ερύμανθου, στα Λάμπεια Όρη ή Αστρά από όπου πήρε και το όνομά του. Στην κοιλάδα που σχηματίζει ο ποταμός Ερύμανθος χύνεται το «Νουσαΐτικο ποτάμι» (από την παλιότερη ονομασία του χωριού Νουσάς) που πηγάζει από τις πλαγιές της περιοχής. Το χωριό υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και στην απογραφή του 2011 είχαν καταγραφεί 132 μόνιμοι κάτοικοι.

Κοντά στον οικισμό έχουν βρεθεί κεραμικά και εδώλια από την περίοδο της αρχαιότητας. Στην πλαγιά που βρίσκεται απέναντι από το χωριό είναι λαξεμένο στον βράχο το ξωκλήσι του Αη-Γιάννη ή το «Ασκηταριό της Νουσάς» όπως είναι γνωστό το οποίο χρονολογείται στον 10ο αιώνα. Κατά τη Φραγκοκρατία ανήκε στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας και στην Ενετοκρατία στην επαρχία Καλαβρύτων, ενώ στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν τσιφλίκι του Σεϊνταγά και ανήκε στο Βιλαέτι της Γαστούνης και στους Λαλαίους.

Στη βενετική απογραφή του Grimani το 1700 καταγράφηκαν 34 οικογένειες με συνολικό πληθυσμό 174 κατοίκων.

Οι κάτοικοι του χωριού συμμετείχαν στον αγώνα της ανεξαρτησίας από την Οθωμανική διοίκηση και πολλοί οπλαρχηγοί διακρίνονταν για την αυταπάρνηση με την οποία μάχονταν.

Κεντρική εκκλησία και πολιούχος του Αστρά είναι ο Άγιος Γεώργιος που δεσπόζει σε ένα ψηλό σημείο του χωριού.