Μενού Κλείσιμο

Άσσηρος Θεσσαλονίκης

Η Άσσηρος είναι χωριό στην περιοχή του Λαγκαδά, χτισμένο σε υψόμετρο 200 μέτρων και σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η περιοχή κατοικείτο από το 2000 π.Χ. όπως μαρτυρούν διάφορα ευρήματα ανασκαφών. Αργότερα ο Κλαύδιος Πτολεμαίος στο έργο του «Γεωγραφία Υφήγησις» αναφέρει την πόλη Άσσορο στη Μυγδονία. Εικάζεται ότι η Άσσηρος ήταν ενδιάμεσος συγκοινωνιακός κόμβος της γεωγραφικής Μυγδονικής περιοχής Β΄ που συνέδεε τη Λητή με την υπόλοιπη αρχαία Μυγδονία. Τον 17ο αιώνα υπάρχει αναφορά της Ασσήρου στους φορολογικούς καταλόγους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με το τοπωνύμιο Γκιουβέζνα. Τότε ο οικισμός ήταν μικτός με κατοίκους μουσουλμάνους και χριστιανούς. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν στο χωριό πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, ενώ τη δεκαετία του 1940 ήρθαν οικογένειες Σαρακατσαναίων.

Η Άσσηρος έχει δύο ενορίες, του Προφήτη Ηλία και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Όμορφα σημεία της Ασσήρου αποτελούν η τεχνητή λίμνη που βρίσκεται στη βορειοανατολική του είσοδο και το πάρκο στα βορειοδυτικά.

Φωτό: http://wikimapia.org/ (by arxitektonas)