Μενού Κλείσιμο

Ασφενδιού Κω

Το Ασφενδιού είναι ένα μικρό χωριό της Κω με πλούσιο παρελθόν που γνώρισε μεγάλη ακμή από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού. Χτισμένο στις πλαγιές του όρους Δίκαιο, περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση με κυπαρίσσια, πεύκα και ελαιώνες. Κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 87 κατοίκους, ενώ στην απογραφή του 1951 έφτανε τους 2.800.

Σύμφωνα με επιγραφή που βρέθηκε σε μαρμάρινη στήλη, η περιοχή του Ασφενδιού άνηκε στον αρχαίο Δήμο των Φυξιωτών. Το Ασφενδιού γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τα βυζαντινά χρόνια γι’ αυτό και πολλές εκκλησίες στην περιοχή χτίστηκαν εκείνη την εποχή. Άλλη περίοδος ακμής του χωριού ήταν τα χρόνια 1850-1940, οπότε σημειώθηκε έντονη αγροτική ανάπτυξη. Μετά τον πόλεμο, τη δεκαετία του ’60, άρχισε η μετανάστευση των κατοίκων προς το εξωτερικό και το χωριό ερημώθηκε.

Χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι πολυάριθμοι πύργοι του που μοιάζουν με φρούρια. Είναι ένα από τα χωριά του νησιού της Κω που έχει διατηρήσει τον ιστορικό νεοελληνικό του χαρακτήρα και έχει κηρυχθεί προστατευόμενος οικισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Ασφενδιού αποτελείται από δύο συνοικίες, την Ευαγγελίστρια ή Πέρα Γειτονιά και τον Ασώματο. Αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία των Ασωμάτων Ταξιαρχών του 11ου αιώνα με ένα πανέμορφο ξύλινο τέμπλο και τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αγίου Παύλου, λίγο πιο έξω από το χωριό.

Η θέα από την κορυφή του όρους Δίκαιο που βρίσκεται πάνω από το χωριό είναι μαγευτική, καθώς ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη σχεδόν όλο το νησί.