Μενού Κλείσιμο

Αρμενιοί Μεσσηνίας

Οι Αρμενιοί  (παλιότερα Αρμένοι ή Αρμενοί) είναι μικρό χωριό που βρίσκεται κοντά στην Κυπαρισσία, χτισμένο σε υψόμετρο 107 μέτρων και στα ανατολικά του δεσπόζει το βουνό Γεράνιο. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Τριφυλλίας και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 314 κατοίκους.

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν διάφορες εκδοχές, όπως ότι προέρχεται από κάποιον Αρμένιο μεγαλοτσιφλικά, ή από τους Αρμένιους μετοίκους της Βυζαντινής περιόδου, ή από τον ενετικό στόλο, που έφτασε εκεί τον 17ο αιώνα (όταν το χωριό βρισκόταν πιο κοντά στην ακτή) και «αρμένιζε» στο πέλαγος, προκαλώντας τον θαυμασμό των ντόπιων.

Στην ιστορική εποχή το χωριό βρισκόταν πιο νότια, στη σημερινή τοποθεσία «Πρίντζιπα» και κατά την αρχαιότητα ήταν τμήμα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου. Στην περιοχή ανακαλύφθηκε κίονας αρχαίου ναού του 3ου π.Χ. αιώνα, ο οποίος μετά την επικράτηση του χριστιανισμού μετατράπηκε σε χριστιανικό. Εδώ λέγεται ότι ο ίδιος ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε κτίσει επιβλητικό ναό, ο οποίος υπήρχε έως τα τέλη του 19ου αιώνα.

Το χωριό έχει υποστεί πλήθος κατακτητών, από τους Σλάβους και τους Ενετούς έως τους Τούρκους στα παλαιότερα χρόνια, τους Γερμανούς και τους Ιταλούς στα νεότερα. Κατά τη δεύτερη περίοδο των Ενετών όταν έγινε η πρώτη επίσημη απογραφή στην Πελοπόννησο το 1689 αναφέρεται ότι οι Αρμενοί είχαν 60 κατοίκους και ανήκαν στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μία από τις τέσσερις επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης.

Στην Επανάσταση του 1821 αξιωματικοί και στρατιώτες από τους Αρμενιούς πήραν μέρος στην πολιορκία της Μεθώνης υπό τις διαταγές του στρατηγού Μήτρου Αναστασόπουλου.

Οι κάτοικοι των Αρμενιών ασχολούνται κυρίως με τις αγροτικές εργασίες. Εκτός από το ελαιόλαδο, που αποτελεί ένα από τα βασικά προϊόντα που παράγει το χωριό, το κύριο κηπευτικό είναι η μπάμια. Οι Αρμενιοί είναι μάλιστα ένας από τους μεγαλύτερους τροφοδότες μπάμιας της ελληνικής αγοράς, ενώ στο χωριό δραστηριοποιείται ο Κηπευτικός Σύλλογος που ιδρύθηκε το 1966 και διαχειρίζεται την παραγωγή της μπάμιας.

Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει η εκκλησία των Αγίων Πάντων που χτίστηκε το 1877 με το καμπαναριό της να εφάπτεται στον τοίχο της εισόδου. Δίπλα από την εκκλησία έχει στηθεί μνημείο Ηρώων για τους πεσόντες του χωριού στις μάχες από το 1912 μέχρι το 1949. Εκεί είναι συγκεντρωμένες οι ταβέρνες και τα καφενεία του χωριού. Στο χωριό υπάρχει το εκκλησάκι της Παναγίας του Καπουτσί, που πήρε το όνομά της από το τάγμα των Καπουτσίνων μοναχών που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κατά την Ενετοκρατία.

Κάθε καλοκαίρι, το Σάββατο που προηγείται του Δεκαπενταύγουστου, πραγματοποιείται στο χωριό η «Γιορτή της μπάμιας», που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες. Επίσης  ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «Καπούτσι»  διοργανώνει κάθε χρόνο  αποκριάτικο χορό με φαγητό και γλέντι μέχρι το πρωί.

 

Φωτό: https://buk.gr/el/poli-perioxi/armenioi