Μενού Κλείσιμο

Άρμα Βοιωτίας

Το Άρμα είναι χτισμένο σε υψόμετρο 230 μέτρων στην ευθεία μεταξύ Θήβας και Χαλκίδας απέχοντας 19 χιλιόμετρα από την πρώτη και 25 χιλιόμετρα από τη δεύτερη. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Τανάγρας και έχει περίπου 1.000 κατοίκους.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Δρίτσα ή Δρίτσια. Τη σημερινή του ονομασία την οφείλει σε ένα γεγονός από την ελληνική μυθολογία που σχετίζεται με τον  Αργείο στρατηγό Αμφιάραο. Ο Αμφιάραος που ήταν ένας από τους ηγέτες στην εκστρατεία των Επτά επί Θήβας αποφάσισε να αποχωρήσει επειδή ως μάντης είχε προβλέψει τον θάνατο όλων των αρχηγών. Καταδιωκόμενος από τον Θηβαίο στρατηγό Πολυκλύμενο, το άρμα του «βούλιαξε» στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το χωριό από κεραυνό που έριξε ο Δίας.

Κοντά στο Άρμα υπάρχουν τα ερείπια ενός αρχαίου οχυρωματικού περιβόλου που ανήκε στην αρχαία πόλη Ελέων και ένας μεσαιωνικός πύργος με τείχος.

Το χωριό κατοικείτο ήδη από την περίοδο της ύστερης Φραγκοκρατίας και αναφέρεται σε οθωμανικό κατάστιχο του 1466 ως αρβανίτικος οικισμός με την ονομασία Andritsa.

Οι κάτοικοι του Άρματος ασχολούνται με την παραγωγή κρασιών από λευκά και κόκκινα σταφύλια, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που απασχολούνται στη βιομηχανική ζώνη της νοτιοανατολικής Βοιωτίας, στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα.

Φωτό: https://mapio.net/ (by romanesco)