Μενού Κλείσιμο

Αρίσβη Λέσβου

H Αρίσβη είναι ένας πεδινός οικισμός της Μυτιλήνης που βρίσκεται δίπλα στην Καλλονή με την οποία έχει σχεδόν ενωθεί, κοντά στον κεντρικό μυχό του κόλπου Καλλονής. Επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Τζουμαϊλί και ήταν καθαρά τουρκικός συνοικισμός. Σήμερα είναι ένα από τα προσφυγικά χωριά του νησιού με κατοίκους που κατάγονται από την απέναντι Μικρασιατική ακτή.

Το σημερινό της όνομα προέρχεται από την αρχαία ομώνυμη πόλη που βρισκόταν στην περιοχή μέχρι τον 5ο αιώνα που καταστράφηκε από κατοίκους της Μήθυμνας. Η Αρίσβη που είχε ονομαστεί έτσι από τη θυγατέρα του Μάκαρος, εικάζεται ότι μπορεί και να κατοικούνταν ακόμη κατά τους ρωμαϊκούς και μεσοβυζαντινούς χρόνους. Εκεί που σήμερα βρίσκεται το ερειπωμένο κάστρο, το Παλαιόκαστρο Καλλονής, πιθανολογείται ότι βρισκόταν η ακρόπολη της Αρίσβης. Από το κάστρο σώζονται τμήματα αρχαϊκού περιβόλου με λέσβια τοιχοδομία και λείψανα βυζαντινών κτισμάτων από την οχύρωση των βυζαντινών χρόνων.

Ο σύγχρονος οικισμός κατοικήθηκε από Μικρασιάτες μετά την ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδας-Τουρκίας. Όταν έφτασαν, μάλιστα, το χωριό ήταν ερειπωμένο και κανένα σπίτι δεν ήταν κατοικίσιμο. Μόνοι τους έφτιαξαν το χωριό τους χτίζοντας σπίτια, εκκλησία και σχολείο. Σήμερα η Αρίσβη έχει καλή ρυμοτομία, όμορφες πλατείες, πευκοφυτεμένα δασύλλια, φαρδιούς δρόμους με δένδρα, την ωραία εκκλησία των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού και ένα σύγχρονο υδραγωγείο.

Φωτό: Kalloni-Lesvos | Kalloní | Facebook