Μενού Κλείσιμο

Αργυροπούλι Λάρισας

Το Αργυροπούλι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 147 μέτρων στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στη λίμνη Αργυροπουλίου, ή Μάτι Τυρνάβου, μια μοναδική φυσική πηγή με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Βρίσκεται σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από τον Τύρναβο και 29 χιλιομέτρων από τη Λάρισα και αριθμεί 1.670 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Στην περιοχή του χωριού τοποθετείται η ομηρική πόλη Ηλώνη για την οποία αναφέρεται ότι συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο και είναι πιθανότατα η Λειμώνη των κλασικών χρόνων. Στην τοποθεσία που βρισκόταν η πόλη είχε εύφορα λιβάδια που ποτίζονταν από τα νερά της πηγής Μάτι. Σήμερα σώζονται σε ύψωμα στη θέση Καστρί, στα βόρεια του χωριού, ερείπια της αρχαίας ακρόπολης.

Η τούρκικη ονομασία του χωριού ήταν Καρατζόλι από τις λέξεις kara gol που σημαίνει μαύρη λίμνη και σύμφωνα με την τοπική παράδοση αναφέρεται στη δράση του ηρωικού αρματολού Νικοτσάρα στην περιοχή. Η σημερινή ονομασία προέρχεται από το σπάνιο είδος ασημένιας πάπιας που ζει στην κοντινή λίμνη και η οποία αποτελεί και το έμβλημα του Αργυροπουλίου.

Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του χωριού με τα υπεραιωνόβια πλατάνια είναι χτισμένη η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που χρονολογείται από το 1884 και είναι σε ρυθμό βασιλικής. Ενδιαφέρον έχουν και τα μικρά εκκλησάκια έξω από το χωριό, όπως αυτό του Αγίου Δημητρίου στις όχθες του ποταμού και η Αγία Παρασκευή του 19ου αιώνα που είναι χτισμένη πάνω σε λόφο μέσα σε έναν καταπράσινο περίβολο.

Αξιοθέατα του Αργυροπουλίου είναι το πέτρινο γεφύρι Μωραΐτη που χτίστηκε το 1908 και συνδέει το χωριό με την ομώνυμη περιοχή, το τζαμί με τον μιναρέ και δίπλα του την πέτρινη βρύση. Όμορφη τοποθεσία για περιπάτους μέσα στη φύση αλλά και ψάρεμα καραβίδας είναι η παλιά κοίτη του ποταμού Μάτι.

Στο χωριό γίνονται μεγάλα πανηγύρια στη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής και της Αγίας Παρασκευής, ενώ ιδιαίτερο είναι το παρόχθιο γλέντι που γίνεται 40 μέρες μετά το Πάσχα στον εορτασμό της Ανάληψης του Σωτήρος. Ξεχωριστή γιορτή για το χωριό είναι και η Καθαρά Δευτέρα όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις στην πλατεία και προσφέρεται η παραδοσιακή φασολάδα.