Μενού Κλείσιμο

Άρδακτος Αγίου Βασιλείου

Η Άρδακτος είναι χωριό της επαρχίας Αγίου Βασιλείου του νομού Ρεθύμνου. Βρίσκεται σε υψόμ. 640 μ. κι έχει 60 κατοίκους. Στην κοινότητα Αρδάκτου υπάγονται τα μετόχια Ακτούντα και Βάτος.

Το χωριό εμφανίζεται στην ενετική περίοδο. Οι κάτοικοι του είναι γνήσιοι Κρητικοί, άποικοι από γειτονικά χωριά και από τα Σφακιά.

Οι παλιότερες οικογένειες του χωριού είναι οι Φωτάκηδες, οι Κουνδουράκηδες, οι Νικολιδάκηδες και οι Πρεβελάκηδες από τους οποίους η Μονή Πρέβελη πήρε τ’ όνομα της. Οι γνωστές οικογένειες του χωριού Παπαδάκηδες, Μουρνιακάκηδες και Σμαρα-γδάκηδες είναι Ακουντιανές ενώ οι Μακριδάκηδες είναι Βαθιανοί.

Η τοποθεσία Αρχοντικά πήρε το όνομα της επί Τουρκοκρατίας, από ένα χωρικό που τον έλεγαν Άρχοντα. Στο βουνό Σιδέρωτας, υπάρχει ένα σπήλαιο όπου πήγαιναν οι κάτοικοι του χωριού, για να αποφύγουν τους Τούρκους και τους Γερμανούς μετέπειτα.

ΣΤΟ χωριό υπάρχει το Αρδαχτιανό Φαράγγι, στο οποίο όταν φυσάει σηκώνεται μεγάλο κύμα στο απέναντι σημείο στη θάλασσα, όπου κατά καιρούς έχουν βουλιάξει καράβια.

Οι εκκλησίες του χωριού είναι η Αγία Μαρίνα, που οι αγιογραφίες της έχουν αοβε-στωθεί, ο Άγιος Γεώργιος, μεταγενέστερη με παλιές εικόνες, η Μεταμόρφωση του Σωτήρα, με παλιές εικόνες και η παλιά εκκλησία Αγία Παρασκευή.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα