Μενού Κλείσιμο

Άραξος Αχαΐας

Το αχαϊκό χωριό Άραξος βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο ακρωτήριο το οποίο καλύπτεται σε όλη την έκτασή του από βουνά, γνωστά ως «Μαύρα βουνά». Αποτελεί σημαντικό οικονομικό και στρατηγικό κέντρο για την Αχαΐα, καθώς τα νταμάρια της περιοχής προμηθεύουν όλο τον νομό, ενώ εκεί βρίσκονται ραντάρ, ναυτικά οχυρά, πολιτικό και στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Το χωριό των 400 περίπου κατοίκων αποτελείται από δύο οικισμούς που δημιουργήθηκαν από βοσκούς για να ξεχειμωνιάζουν εκεί με τα κοπάδια τους. Αυτοί οι βοσκοί προέρχονταν από το χωριό Γκέρμπεσι των Καλαβρύτων, τον σημερινό Προφήτη Ηλία. Γι’ αυτό το λόγο το χωριό ονομαζόταν παλιότερα Κάτω Γκέρμπεσι.

Κοντά στον Άραξο βρίσκεται η παραλία «Γιανισκάρι», η οποία θεωρείται από τις ωραιότερες της Αχαΐας, καθώς επίσης και η λιμνοθάλασσα του Αράξου (ή Πάπα) στην οποία ξεχειμωνιάζουν πολλά σπάνια είδη πουλιών. Η λιμνοθάλασσα βρίσκεται στο δάσος της Στροφυλιάς, είναι ενταγμένη στο Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, και δημιουργήθηκε χάρη στο γεγονός ότι περιβάλλεται από αμμώδεις λόφους που εμποδίζουν τα νερά των χειμάρρων να πάνε στη θάλασσα. Η περιοχή είναι προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000 και προστατεύεται από τη συνθήκη Ράμσαρ για τους υγροβιότοπους διεθνούς σημασίας.

Φωτό: https://mapio.net/ (detail)