Μενού Κλείσιμο

Αραχαμίτες Αρκαδίας

Οι Αραχαμίτες, το μικρό χωριό της δημοτικής ενότητας Βαλτετσίου του Δήμου Τριπόλεως, βρίσκεται 5 χλμ. δυτικά της Ασέας, χτισμένο σε καταπράσινη πλαγιά του όρους Άγιος Ηλίας, σε υψόμετρο 740 μέτρων. Ανάμεσα στους Αραχαμίτες και στο χωριό Βάγγος του Δήμου Μεγαλόπολης απλώνεται το φαράγγι του Ελισσώνα ποταμού (Μπαρμπουσάνα), ένα παρθένο μαγευτικό τοπίο.

Η ονομασία του χωριού είναι πιθανό να προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη χαραμός (στη Δωρική διάλεκτο) που σημαίνει βαθύ βάραθρο, στενή χαράδρα και συναντάται σε αρκετά μέρη της Ελλάδας. Με αντιμετάθεση του -ρ και του χ- προκύπτει η λέξη ραχαμός που χρησιμοποιείται σήμερα σε κάποια μέρη της Ελλάδας για να περιγράψει το χαραδρώδες ρεύμα ποταμού. Η λέξη Ραχαμός με το προσθετικό Α – Αραχαμός είναι η βάση της ονομασίας του Αραχαμίτη ως κατοίκου μιας περιοχής που έχει χαράδρες, όπως στην προκειμένη περίπτωση το φαράγγι του Ελισσώνα. Ο πληθυντικός των κατοίκων (Αραχαμίτες) έδωσε το όνομα στο χωριό.

Σε πρόσφατες ανασκαφές κοντά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής των Αραχαμιτών εντοπίστηκε μικρό ιερό, που χρονολογείται από τα μέσα του 6ου αιώνα μέχρι τα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ., αλλά και ένα παραλληλόγραμμο κτίριο της ύστερης ελληνιστικής περιόδου, που φαίνεται ότι ανήκε στο ιερό. Το κτίριο αυτό κατασκευάστηκε στο πρώτο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 1ου αιώνα π.Χ.

Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία ανάμεσα σε δάσος και πηγές βρίσκεται η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Στον όμορφο χώρο αναψυχής που έχει δημιουργηθεί διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Σύλλογο Αραχαμιτών Αρκαδίας «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος» τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων. Μία από τις εκδηλώσεις είναι «Η Γιορτή του Αραποσιτιού»που αναβιώνει ένα παλιό έθιμο των κατοίκων, οι οποίοι άναβαν φωτιές μέσα στην πλατεία του χωριού και έψηναν καλαμπόκια, που τα είχαν μαζέψει από τον καλλιεργούμενο κάμπο του χωριού.

Επίσης διοργανώνεται κάθε χρόνο αγώνας δρόμου 14 χλμ. με την ονομασία «Μαινάλιος Δρόμος» που έχει ως αφετηρία και τερματισμό την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, περνώντας από τα χωριά Κεραστάρι, Αθήναιο και Ασέα.