Μενού Κλείσιμο

   Απρόβατο Άνδρου

 

 

To Απρόβατο είναι  ένα πανέμορφο χωριό της Άνδρου με πολύ πράσινο και τρεχούμενα νερά, χτισμένο πάνω στο βουνό. Βρίσκεται σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από το Μπατσί και προσφέρει μαγευτική θέα προς τη θάλασσα.

Το χωριό έχει πολλά παλιά σπίτια και περιστερώνες. Εδώ  βρισκόταν η αρχαία πόλη της Υψήλης, αρχαία λείψανα της οποίας ήρθαν στο φως τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Βρίσκεται πάνω σε έναν βραχώδη λόφο με χαράδρες στα βόρεια και τα νότια που καταλήγουν στη θάλασσα. Εκτείνεται σε 60 στρέμματα και το τείχος που περιβάλλει την ακρόπολή της σώζεται σε αρκετά σημεία, όπως και λείψανα ναού στο κέντρο της ακρόπολης, κτίρια, καθώς και πληθώρα κινητών ευρημάτων. Η ανασκαφή έδωσε σημαντικότατα ευρήματα, πολύτιμα για τη Γεωμετρική και Αρχαϊκή εποχή στις Κυκλάδες και ευρύτερα στο Αιγαίο. Το ιερό, στο κέντρο της ακρόπολης, αφιερωμένο πιθανόν στη θεά Δήμητρα, ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. και συνέχισε τη λειτουργία του τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ.

Η περιοχή του Απρόβατου διατηρεί τους περισσότερους κατοίκους στη Βόρεια Άνδρο. Ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία και με τα προϊόντα τους τροφοδοτούν το Μπατσί.

 

 

 

 

Φωτό:  https://www.greece.com/photos/destinations/Cyclades/Andros/Village/Aprovato/Andros_Aprovato/16923708 (by Ovelikios)