Μενού Κλείσιμο

Αποθήκες Κυδωνίας Χανίων

Οικισμός της κοινότητας Μανολιόπουλου, της επαρχίας Κυδωνίας. Βρίσκεται νότια της κοινότητας και σε απόσταση 3χμ. κατοικείται από 115 άτομα.

Το κλίμα των Αποθηκών είναι γλυκό και ξηρό, το έδαφος ημιορεινό, αλλά πολύ γόνιμο και όλη η περιφέρεια είναι κατάφυτη από ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή και άλλα οπωροφόρα δέντρα.

Οι κάτοικοί του είναι φιλήσυχοι, εργατικοί, προοδευτικοί, φιλόξενοι. Αγαπούν με πάθος την πατρική γη, ελάχιστα ξενιτεύονται, είναι αφοσιωμένοι στα παλιά ήθη κι έθιμα και εξακολουθούν ακόμα ορισμένοι να φορούν την κρητική λεβέντικη βράκα.

Στις μεγάλες γιορτές και στα πανηγύρια, όλοι μαζί σαν μια οικογένεια, αρχίζουν τη διασκέδαση, το τραγούδι και το γλέντι. Είναι όλοι τους χαρούμενοι, γελαστοί και χορεύουν και τραγουδούν περίφημα.

Στις Αποθήκες γίνεται μεγάλο πανηγύρι στις 25 Μαρτίου. Πολλοί μαζεύονται τότε από τα γύρω χωριά και γιορτάζουν, διασκεδάζουν και γλεντούν μαζί με τους Αποθηκιανούς, που τους υποδέχονται και τους περιποιούνται πολύ αδελφικά και φιλόξενα.

Οι πιο πολλές οικογένειες στο χωριό αυτό, έχουν αργαλειό και είναι ξακουστά τα υφαντά που φτιάχνουν.

Η ονομασία των Αποθηκών οφείλεται στις αποθήκες τροφίμων και πολεμοφοδίων, που είχαν οι Τούρκοι στην περιοχή του, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Στις τοποθεσίες Χαράκους και Λαθουριές, σύμφωνα με πληροφορίες των γερόντων του χωριού, πριν από έναν αιώνα, κατά το φύτεμα των αμπελιών, βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι «διπλών διαστάσεων» και πολλά πήλινα αγγεία. Ιδιαίτερα στη Θέση Χαράκους, λένε οι γεροντότεροι, υπάρχουν πολλοί θησαυροί, αλλά δεν είναι δυνατό να βρεθούν, γιατί είναι «στοιχειωμένοι».

Στο δυτικό μέρος των Αποθηκών, υπάρχει ένα σπήλαιο 30-40μ., που έχει κάποιο ιστορικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Χριστιανοί κρυβόντουσαν μέσα σ’ αυτό, για ν’ αποφεύγουν τις σφαγές και τα βασανιστήρια των Τούρκων και αποθήκευαν διάφορα είδη ρουχισμού και διατροφής. Επίσης, το σπήλαιο αυτό αποτέλεσε σπουδαίο καταφύγιο για τους κατοίκους του χωριού κατά τους βομβαρδισμούς των Γερμανών, το 1941.

Κατά την επανάσταση του 1897, όταν μια μεγάλη ομάδα Τούρκων, που προερχόταν από τις Βουκολιές Κισάμου, και κατευθυνόταν προς τα Χανιά, περνούσε μέσα από τις Αποθήκες και το Μπαπιόλο (οικισμός της κοινότητας Ψαθόγιαννου), οι άνδρες των χωριών αυτών ξεσηκώθηκαν και προσπάθησαν όχι μόνο να την εμποδίσουν να περάσει, αλλά και να την εξοντώσουν. Οι Τούρκοι πρόλαβαν κι οχυρώθηκαν στην τοποθεσία Μυτηρίζια, που είναι η πιο ψηλή κορυφή της περιοχής. Μια νύχτα, ο Παναγιώτης Σταφυλαράκης και μερικοί άλλοι από τους άνδρες των Αποθηκών, οπλισμένοι με γκράδες και μαχαίρια, κατόρθωσαν ξυπόλυτοι να πλησιάσουν στο πρόχειρο οχυρό των Τούρκων. Τους επιτέθηκαν ξαφνικά και σε συμπλοκή που επακολούθησε, τους νίκησαν και κατέσφαξαν 18 απ’ αυτούς. Οι ίδιοι οι Αποθηκιανοί στις θέσεις Κουβαρά και Κληματσάκι, αιχμαλώτισαν 9 Τούρκους, τους οποίους οδήγησαν στο Βατόλακκο.

Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Γερμανοί προσπαθούσαν με τους πολυήμερους βομβαρδισμούς να καταλάβουν το νησί της Κρήτης, οι κάτοικοι των Αποθηκών, όπως και όλοι οι Κρητικοί, πολέμησαν με πείσμα και γενναιότητα για να υπερασπίσουν τη λευτεριά του τόπου τους. Αιχμαλώτισαν ένα Γερμανό ταγματάρχη αλεξιπτωτιστή, που έπεσε έξω από τις Αποθήκες και τον παρέδωσαν στις ελληνικές στρατιωτικές αρχές.

Γενικά, οι κάτοικοι των Αποθηκών έπαθαν μεγάλες καταστροφές, καθόσον το Μανολόπουλο απείχε ένα μόλις χμ. από την έδρα του Γερμανικού «Τάγματος Θανάτου».

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.