Μενού Κλείσιμο

Αντιπάτα Ερίσου Κεφαλονιάς

Τα Αντιπάτα είναι ένα όμορφο χωριό της βόρειας Κεφαλονιάς που βρίσκεται κοντά στο Φισκάρδο, στην περιοχή της Ερίσου. Έχει παλιές οικίες άνω των 300 ετών καθώς βρίσκεται στη μοναδική περιοχή της Κεφαλονιάς που δεν καταστράφηκε από τον σεισμό του 1953. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Σάμης και κατά την απογραφή του 2011 είχε 179 κατοίκους.

Τα Αντιπάτα συνδυάζουν το παλιό με το σύγχρονο, καθώς εκτός από τις παλιές οικίες που επέζησαν του σεισμού έχουν χτιστεί και πολλές μοντέρνες κατοικίες με ευρωπαϊκή και αμερικάνικη αρχιτεκτονική από μετανάστες που επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Στολίδι του χωριού είναι η επιβλητική εκκλησία της Ανάστασης που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Χτίστηκε το 1934 και έχει Ρώσικο Ορθόδοξο στυλ σε σχήμα σταυρού με χαρακτηριστικό τρούλο που συναντάμε στις ρωσικές εκκλησίες. Άλλα όμορφα κτίρια των Αντιπάτων είναι το παλιό δημοτικό σχολείο που θεμελιώθηκε το 1930 και το κτήριο-αποθήκη της οικογένειας Μεταξά με αξιόλογες οροφογραφίες που αποτελούν δείγματα της καλλιτεχνικής τοπικής παράδοσης των μέσων του 19ου αιώνα.

Κοντά στο χωριό, σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, βρίσκεται η παραλία Δαφνούδι, από τις πιο όμορφες του Ιονίου.

Φωτό: Η εκκλησία της Αναστάσεως στα Αντιπάτα Ερίσου (https://visitkefaloniaisland.gr/)