Μενού Κλείσιμο

Αντίπαρος

H Αντίπαρος, το μικρό νησάκι των Κυκλάδων που απέχει λιγότερο από ένα ναυτικό μίλι από την κοσμοπολίτικη Πάρο, είναι ένας τόπος που αποπνέει ηρεμία και γαλήνη. Χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα λευκά σπιτάκια με όμορφες βουκαμβίλιες στις αυλές, λιθόστρωτα σοκάκια, υπέροχες παραλίες με καταγάλανες θάλασσες συνθέτουν μια μαγευτική νησιωτική ατμόσφαιρα. Το νησάκι που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αγαπημένος προορισμός τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχει περίπου 1.200 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη αλιεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.

Η ιστορία της Αντιπάρου, ή της Ωλίαρου όπως ονομαζόταν παλαιότερα, ξεκινά από τη νεολιθική εποχή όταν το σπήλαιό της χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο, ενώ στους ιστορικούς χρόνους κατοίκησαν εκεί Φοίνικες από τη Σιδώνα. Στην αρχαιότητα ήταν αναπόσπαστο τμήμα της Πάρου για αυτό και η ιστορία της είναι συνυφασμένη με το αντικρινό νησί.

Η πρώτη αναφορά με την ονομασία Αντίπαρος γίνεται τον 13ο αιώνα και σχετίζεται με τη θέση της απέναντι από την Πάρο. Τότε αποτελούσε τμήμα του Δουκάτου της Νάξου υπό τη διοίκηση του Βενετού στρατιωτικού Μάρκου Σανούδου. Στα επόμενα χρόνια δέχτηκε πολλές φορές πειρατικές επιδρομές και το 1537 έπεσε στα χέρια των Οθωμανών και του πειρατή Μπαρμπαρόσα. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 οι κάτοικοι της Αντιπάρου ήταν από τους πρώτους Κυκλαδίτες που έσπευσαν να λάβουν μέρος στον αγώνα της ανεξαρτησίας.

Στα νεότερα χρόνια και πάλι κάτοικοι του νησιού πήραν ενεργό μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών, ενώ το νησί χρησιμοποιήθηκε ως μυστική βάση υποβρυχίων των συμμάχων. Χαρακτηριστική περίοδος της ιστορίας του νησιού ήταν η λεγόμενη «Επιχείρηση Αντίπαρος», η οποία στοίχισε τη ζωή πολλών Ελλήνων και συμμάχων.

Το σημαντικότερο αξιοθέατο της Αντιπάρου είναι το σπήλαιό της, το οποίο εκτός από φυσικό μνημείο με μαγευτικούς σταλαγμίτες αποτελεί και κομμάτι της ιστορίας του νησιού. Εκεί έχουν βρεθεί αρχαία αγγεία και υπάρχει αφιέρωση στη θεά Αρτέμιδα. Στα τοιχώματά του σώζονται αναγραμμένα τα ονόματα Μακεδόνων στρατηγών, που συνωμότησαν εναντίον του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κατέφυγαν στο σπήλαιο της Αντιπάρου για να κρυφτούν και να γλιτώσουν, καθώς και τα ονόματα διάσημων επισκεπτών, όπως του βασιλιά Όθωνα ο οποίος επισκέφτηκε το σπήλαιο το 1840.

Στο κέντρο της Χώρας της Αντιπάρου στέκει το ενετικό κάστρο του 15ου αιώνα που χτίστηκε για να προστατεύσει τους κατοίκους από τις συχνές επιδρομές των πειρατών. Στην αρχική του μορφή ήταν τετράγωνο κτίσμα με περιμετρικές κατοικίες με εσωτερική αυλή και έναν κυκλικό πύργο στο κέντρο, ενώ οι εξωτερικοί τοίχοι των κατοικιών σχηματίζουν το τείχος του. Σήμερα σώζεται μόνο η βάση του πύργου και η πύλη, αλλά ο οικισμός που αποτελείται από διώροφα σπίτια με υπόγειες καταπακτές εξακολουθεί να κατοικείται.

Στην Αντίπαρο διοργανώνονται αρκετά παραδοσιακά πανηγύρια στη μνήμη αγίων του νησιού. Από τις πιο σημαντικές γιορτές για το νησί είναι το πανηγύρι του Άι Γιάννη του Σπηλιώτη με παραδοσιακούς  χορούς και κεράσματα που γίνεται στις 7 Μαΐου στην είσοδο του σπηλαίου, το έθιμο του Άι Γιάννη του Κλείδονα στις 23 και 24 Ιουνίου  στο λιμάνι της Αντιπάρου και το τριήμερο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στα μέσα Ιουλίου στο λιμάνι της Αντιπάρου με χορούς, τραγούδια και κεράσματα.

Φωτό: https://www.e-kyklades.gr/