Μενού Κλείσιμο

Άνω Μέλπεια (Γαράντζα) Μεσσηνίας

Η Άνω Μέλπεια είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της Μεσσηνίας, χτισμένο σε υψόμετρο 688 μέτρων στις νοτιοανατολικές πλαγιές του όρους Τετράζιο. Το γραφικό χωριό με τα πέτρινα σπίτια βρίσκεται σε ένα καταπράσινο τοπίο και ενώνεται με την Κάτω Μέλπεια μέσω ενός υπέροχου μονοπατιού με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά.

Ο οικισμός δημιουργήθηκε γύρω στον 8ο αιώνα όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Σλάβοι Μηλιγγοί έποικοι. Αυτοί έφτιαξαν δύο χωριά την Άνω και Κάτω Γαράντζα, που στα σλάβικα σημαίνει ασφάλεια.

Στην περιοχή τη Μέλπειας, πάνω σε έναν λόφο, στέκονται τα ερείπια φράγκικου οικισμού και κάστρου που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα. Το κάστρο αναφέρεται και ως «κάστρο της Κρεμπενής» και πιθανολογείται ότι χτίστηκε το 1285 από τον Βάιλο του Μοριά και Δούκα των Αθηνών Γουλιέλμο ντε λα Ρος ή κατά άλλη εκδοχή παλιότερα από τον Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο. Πρόκειται για ένα φρουριακό συγκρότημα από το οποίο σήμερα σώζονται τα ερείπια τειχών, πύργων, κτισμάτων, μίας στέρνας και μίας εκκλησίας.

Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την Άνω Μέλπεια, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, έχουν έρθει στο φως τα ερείπια ενός ναού που χρονολογείται κατά την κλασική περίοδο. Τμήμα της θεμελίωσης του αρχαίου κτίσματος είναι ορατό σε μέγιστο μήκος 5,50 μέτρων, ενώ στον χώρο υπάρχει και διάσπαρτο αρχαίο οικοδομικό υλικό.

Από την Άνω Μέλπεια καταγόταν ο οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 Μητροπέτροβας, ο οποίος ανέπτυξε πολεμική δραστηριότητα εναντίον των Τούρκων στα Ορλοφικά μαζί με τον πατέρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και πήρε μέρος στην πολιορκία της Τριπολιτσάς και σε διάφορες πολεμικές συγκρούσεις εναντίον του Ιμπραήμ κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Μετά το τέλος της Επανάστασης υπήρξε πολέμιος της Αντιβασιλείας και καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η ποινή του δεν εκτελέστηκε λόγω της προχωρημένης ηλικίας του. Πέθανε το 1838 στη γενέτειρά του, την Άνω Μέλπεια (τότε Γαράντζα), η οποία τον τιμά έχοντας στήσει την προτομή του στην πλατεία.

Φωτό: https://messinia.mobi/