Μενού Κλείσιμο

Άνω Γατζέα Μαγνησίας

Η Άνω Γατζέα είναι χτισμένη στο Νότιο Πήλιο προς την πλευρά του  Παγασητικού κόλπου, σε υψόμετρο 100 μέτρων, μέσα σε μια περιοχή που καλύπτεται από ελαιώνες. Λιθόστρωτα στενά δρομάκια, διώροφα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και αρχοντικά συνθέτουν το γραφικό σκηνικό του μικρού χωριού.

Στην κορυφή του χωριού βρίσκεται ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός που υποδέχεται το παραδοσιακό τρενάκι του Πηλίου που συνδέει τα Άνω Λεχώνια με τις Μηλιές για μια στάση 15 λεπτών. Ο σταθμός και το τούνελ του τρένου κοντά στο χωριό κατασκευάστηκαν από τον μηχανικό Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρα του γνωστού ζωγράφου Τζιόρτζιο ντε Κίρικο που γεννήθηκε στον Βόλο.

Στην πλατεία του σταθμού, σε ένα πέτρινο παραδοσιακό κτίριο που χτίστηκε το 1924 λειτουργεί το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού της Άνω Γατζέας με συλλογή αντικειμένων ενός παλιού ελαιοτριβείου και παρουσίαση θεματικών ενοτήτων με τη διαδικασία συλλογής, διαλογής, επεξεργασίας και εμπορίας ελιών. Το χωριό, άλλωστε, παράγει μέχρι και σήμερα λάδι εκλεκτής ποιότητας χάρη στο γόνιμο έδαφος και το εξαίρετο κλίμα της περιοχής.

Σημείο αναφοράς του χωριού είναι η μεγαλοπρεπής εκκλησία της Ευαγγελίστριας που χτίστηκε το 1933. Κοντά στο χωριό βρίσκεται και η περιτειχισμένη μονή της Αγίας Τριάδας που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου πάνω από το ομώνυμο χωριό και θυμίζει κάστρο με τον χαρακτηριστικό πύργο στη βόρεια πλευρά της.

 

 

Φωτό: https://www.ilovepelion.gr/