Μενού Κλείσιμο

Άνω Φτέρη Φθιώτιδας

 

 

Η Άνω Φτέρη είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της Φθιώτιδας, χτισμένο σε υψόμετρο 770 μέτρων, στις βόρειες πλαγιές του όρους Γουλινάς. Βρίσκεται στα όρια με την Ευρυτανία, ενώ διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Μακρακώμης. Στην απογραφή του 2011 αριθμούσε μόλις 39 κατοίκους.

Χτίστηκε γύρω στο 1770 από Ηπειρώτες που κατέφυγαν στην περιοχή για να αποφύγουν τους Τούρκους. Μέτα την Επανάσταση του 1821 οι κάτοικοι της Άνω Φτέρης κατέβηκαν σε χαμηλότερο υψόμετρο και δημιούργησαν το χωριό της σημερινής Κάτω Φτέρης. Ο Γάλλος περιηγητής Πουκεβίλ, γύρω στα 1810, την κατατάσσει στο τμήμα «Βούκαια» του κτηματολογίου Πατρατζίκ, με το όνομα Φτέρη και 60 σπίτια, ενώ σε ανεπίσημη απογραφή του 1835 που έγινε από Γάλλους, απογράφεται ως Φτέρη στον Δήμο Σπερχειάδας με 386 κατοίκους και με 83 οικογένειες.

Στην τοποθεσία – ύψωμα «Ελληνικά», ανάμεσα στην Άνω Φτέρη και Φτέρη, υπάρχουν λείψανα αρχαίου τείχους με πύργους και η περιοχή έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος

Στην Άνω Φτέρη υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που παλιά ήταν μοναστήρι. Είναι άγνωστο πότε χτίστηκε, αλλά ανακαινίστηκε το 1843.

 

 

Φωτό: Η πέτρινη εκκλησία στην Άνω Φτέρη (https://mapio.net/pic/p-9439680/)