Μενού Κλείσιμο

Ανεμοδούρι Αρκαδίας

Το Ανεμοδούρι είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της Ανατολικής Φαλαισίας, χτισμένο σε κατάφυτο λόφο σε υψόμετρο 700 μ. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Μεγαλόπολης και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 68 κατοίκους, που ασχολούνται στην πλειονότητά τους με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό βρίσκεται ο λόφος της Γκρουμουρού όπου κατά την αρχαιότητα πιστεύεται ότι ήταν χτισμένη η πόλη Ορεσθάσιο, στην οποία συγκεντρώνονταν τα στρατεύματα των Σπαρτιατών, πριν αρχίσουν τις εκστρατείες. Αρχικά ο οικισμός ήταν χτισμένος σε μεγαλύτερο υψόμετρο, κάηκε όμως από τους Τούρκους και οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στη σημερινή του θέση. Κάποιοι κάτοικοι του παλιού οικισμού έχτισαν άλλα χωριά στην γύρω περιοχή. Στη θέση του παλαιού Ανεμοδουρίου μπορεί κανείς ακόμη να διακρίνει τα πέτρινα ερείπια των σπιτιών ενώ υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, εκεί που υπήρχε το νεκροταφείο του χωριού.

Στο χωριό υπάρχει -ο ερειπωμένος σήμερα- παλιός σιδηροδρομικός σταθμός από όπου περνούσε η γραμμή Τρίπολη – Καλαμάτα.

Στα όρια του χωριού περνά ο ποταμός Αλφειός, λίγο μετά τις πηγές του, στις όχθες του οποίου υπήρχαν τρεις νερόμυλοι για τις ανάγκες τον κατοίκων της περιοχής. Σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί και  έχουν απομείνει μόνο τα ερείπια τους.

Κάθε χρόνο, την πρώτη Παρασκευή μετά της Παναγίας οργανώνεται από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο το «Ανεμοδουραίικο Γλέντι» που περιλαμβάνει χορό με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.