Μενού Κλείσιμο

Ανδριανός Μιραμπέλλου

Είναι οικισμός της κοινότητας Ζενίων Μιραμπέλλου του νομού Λασιθίου. Σήμερα κατοικείται από 58 άτομα. Η ονομασία του οικισμού προέρχεται από το όνομα κάποιου ευυπόληπτου χωρικού που τον έλεγαν Ανδριανό, και για να τον τιμήσουν έδωσαν το όνομά του στον οικισμό που το παλιό του όνομα ήταν Αρκούδι ή Αρκούδα.

Εδώ ο επισκέπτης θα συναντήσει δυο αξιόλογα σπήλαια. Είναι ο Ατσιγγανόσπηλιος και ο Μαρίδος. Ο πρώτος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, έχει πολλούς θαλάμους, σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εξαιτίας όμως του βάθους δεν έχει ερευνηθεί. Ανεξερεύνητος επίσης παραμένει και ο δεύτερος.

Απέναντι από τον Ατσιγγανόσπηλιο υπάρχουν τα απομεινάρια κάποιου ενετικού φρουρίου που λέγεται Φορτέτσα. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται διάσπαρτα πολλά

κομμάτια από πήλινα αγγεία. Πλάι στο φρούριο υπάρχει φαράγγι Το οποίο είναι ιδιαίτερα δύσβατο και βαθύ. Το χειμώνα διαρέεται από τα νερά ποταμού, που ξεκινά από τα όρη του Λασιθίου και καταλήγει στον Άγιο Νικόλαο. Το χωριό είναι σε ορεινή περιοχή και χωρίς γόνιμα εδάφη. Γι’ αυτό το λόγο οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και ελάχιστα με τη γεωργία και την καλλιέργεια σιτηρών.