Μενού Κλείσιμο

Αναβρυτό Αρκαδίας

Το Αναβρυτό είναι μικρό ορεινό χωριό της Άνω Φαλαισίας του Δήμου Μεγαλόπολης, αμφιθεατρικά χτισμένο στις δυτικές πλαγιές της κορυφής Τσεμπερού, σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου. Απέχει 15  χιλιόμετρα από τη Μεγαλόπολη και 30 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 52 κατοίκους. Στο Κάτω Αναβρυτό απογράφηκαν 31 κάτοικοι. Το χωριό έχει όμορφη θέα  προς το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης και την περιοχή της Άνω Φαλαισίας.

Το Κάτω Αναβρυτό βρίσκεται σε έναν κάμπο, το λεγόμενο Καμπάκι, ο οποίος περικλείεται από χαμηλούς κατάφυτους λόφους. Κατά μήκος της δυτικής πλευράς του διέρχεται λιθόστρωτος δρόμος γνωστός και ως Μυστριώτικη Στράτα που οδηγούσε από την Λακωνία στην Αρκαδία.

Οι λιγοστοί κάτοικοι των δύο οικισμών ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτροφία.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αναβρυτού διάφορες γιορτές και εκδηλώσεις. Ξεχωρίζουν το πανηγύρι ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, στις 26 Ιουλίου, και στην εορτή του Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου, όπου εορτάζει το ομώνυμο ξωκλήσι του χωριού. Επίσης διοργανώνονται εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα με το πέταγμα του αετού, την Τσικνοπέμπτη με το τσίκνισμα και διάφορες άλλες που δίνουν την ευκαιρία συναπαντήματος στους κατοίκους και στους καταγόμενους από το χωριό.