Μενού Κλείσιμο

Ανάληψη Θεσσαλονίκης

Χτισμένη κοντά στη λίμνη Κορώνεια, η Ανάληψη είναι ένα όμορφο πεδινό χωριό της περιοχής του Λαγκαδά που οφείλει το όνομά του στο εκκλησάκι που βρίσκεται στην ανατολική του πλευρά. Απέχει 15 χιλιόμετρα από τον Λαγκαδά και 32 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι από τους 633 κατοίκους του (σύμφωνα με τη απογραφή του 2011) ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Πριν από το 1912 το χωριό ήταν αμιγώς τουρκικό και χωριζόταν σε μαχαλάδες. Με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923 ήρθαν και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες που προέρχονταν κυρίως από τα χωριά Τσανακτσί και Σιμητλί της επαρχίας Ηράκλειας Ραιδεστού στην Ανατολική Θράκη. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν εκεί και Σαρακατσάνοι που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον νομαδικό τρόπο ζωής.

Η Ανάληψη έχει πολλές μονοκατοικίες, διώροφα σπίτια με αυλές και μια όμορφη μεγάλη πλατεία που αποτελεί κόσμημα για το χωριό. Η κεντρική εκκλησία, ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο, ενώ κοντά της βρίσκεται και το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Στα άκρα του χωριού στέκουν μισογκρεμισμένα μια παλιά εκκλησία και ο μύλος που εξυπηρετούσε την Ανάληψη σε χρόνια μακρινά. Κοντά στο χωριό βρίσκονται ωραία φυσικά τοπία με πλατάνια και γάργαρα νερά, ενώ πολύ κοντά είναι η λίμνη Κορώνεια που εντάσσεται στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει με αποξήρανση εξακολουθεί να φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών, στοιχείο ενθαρρυντικό για το μέλλον της σε συνδυασμό με το γεγονός ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες για να ξαναγίνει ένας όμορφος υγροβιότοπος.

Φωτό: ΑΝΑΛΗΨΗ ΛΑΓΚΑΔΑ | Facebook (φωτό από Νικόλαος Θεοδωρίδης)