Μενού Κλείσιμο

Αμυγδαλοκεφάλι Χανίων

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Κισάμου. Βρίσκεται νοτιοδυτικά των Χανίων σε απόσταση 68χμ. Είναι κτισμένο σε υψόμ. 380μ. Οι κάτοικοι είναι περίπου 100 και ασχολούνται με την παραγωγή λαδιού και με την κτηνοτροφία.

Σύμφωνα με ντόπια εκδοχή, η ονομασία του προέρχεται από το γεγονός ότι είναι κτισμένο σε λεκανοπέδιο που έχει σχήμα αμύγδαλου.

Την περίοδο της Ενετοκρατίας η γύρω περιοχή υπέφερε από τις επιδρομές των κουρσάρων. Σώζονται ακόμα ερείπια χαρακωμάτων, κατασκευασμένα από τους τότε κατοίκους για την άμυνά τους.  Όσοι κατοικούσαν στα παράλια μεταφέρθηκαν σιγά-σιγά και εγκαταστάθηκαν ψηλότερα, αποτέλεσαν έτσι τον πρώτο πυρήνα του χωριού. Από την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπάρχουν μέχρι και σήμερα τούρκικα κατάλοιπα.

Στο χωριό υπάρχουν οι εκκλησίες του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και του Αγίου Φωτίου. Τρεις ώρες με τα πόδια από το χωριό, υπάρχει επίσης η Παναγιά η Χρυσοσκαλίτισα, παλαιά εκκλησία απλής κατασκευής.

Παλιότερες οικογένειες είναι οι Κουνδουράκηδες, οι Χαιρετάκηδες, οι Βιδαλάκηδες, οι Κατερινάκηδες, οι Τζαννακάκηδες, οι Χαϊδεμενάκηδες, οι Παπαδαγκωνάκηδες, οι Παπουτσάκηδες, οι Στρατάκηδες, οι Τομαζινάκηδες, οι Παπαδάκηδες και οι Χριστουλάκηδες.

 

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.