Μενού Κλείσιμο

Αμπελιώνα Μεσσηνίας

 

Η  Αμπελιώνα είναι ένα πανέμορφο μικρό χωριό της Μεσσηνίας, χτισμένο μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον και πολλά τρεχούμενα νερά. Βρίσκεται στα δυτικά του Λυκαίου όρους, στο νοητό σταυροδρόμι των νομών Μεσσηνίας, Ηλείας και Αρκαδίας και έχει κοντά του ένα υπέροχο προστατευόμενο καστανόδασος, αλλά και τις πηγές του ποταμού της Νέδας.

Το όνομα του χωριού προέρχεται από τα πολλά αμπέλια που καλλιεργούσαν οι κάτοικοί του.

Έχει παλιά πετρόχτιστα σπίτια, καλντερίμια, φανοστάτες και ξύλινα κάγκελα διατηρώντας το παραδοσιακό στοιχείο. Από τα ομορφότερα αξιοθέατα του χωριού είναι η Τρανή Βρύση με 4 κρουνούς, θόλους και καμάρες, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αξιόλογα κτίρια είναι, επίσης, το νεοκλασικό κτίριο του παλιού Δημοτικού σχολείου ‒δωρεά του Ανδρέα Συγγρού‒ που σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου πάνω σε λόφο στο κέντρο του χωριού.

Στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Αμπελιώνας συμπεριλαμβάνεται και η πηγή Τριτσέλι μέσα σε καταπράσινη ρεματιά με πλούσια υδρόβια βλάστηση. Με μέριμνα της οικογένειας του Ν. Αγγελόπουλου (ιδιοκτήτη του ξενοδοχειακού ομίλου της αλυσίδας Aldermar Resorts και αδελφού του αείμνηστου σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου) έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο μονοπατιών, το Apollo Trails, για να αναδειχθεί ο πολιτισμός, η ιστορία και η εκπληκτική ομορφιά της περιοχής. Μέσα από τις διαδρομές μπορεί ο φυσιολάτρης και ο λάτρης της ιστορίας να δει τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, τα λείψανα του αρχαίου ιερού του Πανός, πέτρινα αλώνια και παλιούς ανεμόμυλους, δάση καστανιάς, βελανιδιές, ρέματα με πλατάνια, γραφικά ξωκλήσια και οικισμούς.

Κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, διοργανώνεται Γιορτή Κάστανου στην αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», το οποίο πήρε το όνομά του προς τιμήν του μεγάλου σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου που καταγόταν από την Αμπελιώνα.