Μενού Κλείσιμο

Αμπελάκι Καρέ Ρεθύμνου

Το Αμπελάκι είναι οικισμός της επαρχίας Ρεθύμνης που υπάγεται στην κοινότητα Καρέ. Βρίσκεται σε απόσταση 16 χλμ. από το Ρέθυμνο κι είναι κτισμένο σε υψόμετρο 520 μ. Στον οικισμό ζουν σήμερα 140 άτομα περίπου. Τα κυριότερα προϊόντα είναι το λάδι, τα σταφύλια και αρκετά κτηνοτροφικά.

Υπάρχουν δυο εκδοχές σχετικά με την προέλευση του ονόματος του οικισμού. Σύμφωνα με την πρώτη υπήρχε παλιά ένα μεγάλο αμπέλι που ήταν και το μοναδικό στην περιοχή. Εκεί κοντά κατέληγαν δυο δρόμοι, τους οποίους ακολουθούσαν όσοι έρχονταν από διάφορα σημεία του νομού. Η δεύτερη εκδοχή αντίθετα συνδέει το όνομα του οικισμού με τα πολλά αμπέλια που υπάρχουν στην περιοχή.

Το Αμπελάκι υπάρχει σίγουρα από την εποχή της Ενετοκρατίας, ίσως και νωρίτερα. Παλιότερη οικογένεια είναι οι Λεντζάκηδες.

Στον οικισμό βρίσκεται η εκκλησία Κοίμηση της Θεοτόκου. Λέγεται ότι είναι θαυματουργή. Στην εικόνα της είχαν γράψει τα ονόματα 25 χωριανών που πολέμησαν στην Αλβανία. Και οι 25 δεν έπαθαν τίποτε, ενώ σκοτώθηκε ένας που τον είχαν ξεχάσει.

* Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995