Μενού Κλείσιμο

Αμμουλιανή Χαλκιδικής

Η Αμμουλιανή είναι ένα μικρό νησάκι στον κόλπο του Αγίου Όρους, το μοναδικό κατοικημένο στη Χαλκιδική. Είναι καταπράσινο, με καθάρια νερά, αμμώδεις παραλίες, όμορφα σπίτια με κεραμιδοσκεπές και σοκάκια που φτάνουν μέχρι την ακροθαλασσιά.

Μέχρι το 1925 η Αμμουλιανή ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου και κατοικούσαν κάποιοι καλόγεροι που διαχειρίζονταν την κτηματική περιουσία του μοναστηριού έχοντας ως βοηθούς εργάτες από τη γύρω περιοχή. Το 1925 το νησί παραχωρήθηκε σε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία για να χτίσουν εκεί το νέο τους σπιτικό φέρνοντας μαζί τους τα ήθη και έθιμά τους, τον πολιτισμό τους και την τέχνη της αλιείας.

Στην Αμμουλιανή λειτουργεί λαογραφικό μουσείο με παλιά αντικείμενα, όπως προικιά, ενδυμασίες, ιερά κειμήλια και διάφορα άλλα αντικείμενα, σε κτίριο που είχε χτιστεί το 1907 και μετά την έλευση των προσφύγων είχε μετατραπεί σε σχολείο. Η κεντρική εκκλησία είναι ο Άγιος Νικόλαος, χτισμένος το 1865. Ενδιαφέρον αξιοθέατο είναι ο ταρσανάς στο λιμάνι, τυπικό δείγμα αγιορείτικης αρχιτεκτονικής.

Οι παραλίες του νησιού με τυρκουάζ νερά και λευκή άμμο, είναι οργανωμένες και έτοιμες να υποδεχτούν πολλούς παραθεριστές. Η Αμμουλιανή συνδέεται με φεριμπότ με την ακτή της Τρυπητής, ενώ βαρκούλες κάνουν περιηγήσεις γύρω από το Άγιο Όρος με τα επιβλητικά μοναστήρια που προκαλούν δέος, χτισμένα πάνω σε τεράστιους βράχους.