Μενού Κλείσιμο

Αλώνες Ρεθύμνου

Ορεινό χωριό στο νοτιοδυτικό χώρο της επαρχίας Ρεθύμνης. Διαρρέεται από μι­κρό ποτάμι που πηγάζει από το βουνό Κρυονερίτης. Οι κάτοικοι είναι κτηνοτρό­φοι και λιγότερο ελαιοκαλλιεργητές και αμπελοκαλλιεργητές. Με την πρωτεύουσα του νομού, το Ρέθυμνο, συνδέονται οι Αλωνες με αμαξιτό δρόμο.

Το χωριό έχει 100 κατοίκους. Είναι ηλεκτροφωτισμένο και έχει δημοτικό σχολείο και τηλέφωνο. Η φιλοξενία των Αλωνιωτών είναι παροιμιώδης. Ένας ξένος, ο Τουράν, τόσο συγκινήθηκε από αυτήν ώστε ζήτησε να ταφεί στις Αλωνες όταν πεθάνει. Πράγ­ματι τάφηκε εδώ, κάτω από μιαν πανύψηλο δρυ που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό προς τ* ανατολικά. Ο Τουράν είχε φροντίσει για να υδροδοτηθεί το χωριό μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη Γερμανική Κατοχή οι Αλωνες υπήρξαν ένα από τα σημαντικό­τερα κέντρα της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη. Σ” αυτήν πρωτοστάτησαν ο ιερέας Γιάννης Αλεβιζάκης και οι αδελφοί Τσαγκαράκηδες.

Οι Αλωνες ανέδειξαν πολλούς πατριώτες και πολλούς ανθρώπους των γραμμάτων και επιστήμονες. Από εδώ καταγόταν ο θεολόγος, αρχιμανδρίτης και στρατιωτικός ιε­ρέας Ελευθέριος Νουφράκης που πληγώθηκε στη μάχη του Τουλού – Μπουνάρ της Μ. Ασίας. Το 1919 ο Ελευθέριος Νουφράκης μπήκε στην Αγιά Σοφιά της Πόλης φορώ­ντας το πετραχήλι του και βάλθηκε να τελειώσει τη Θεία Λειτουργία που διέκοψε το 1453 η είσοδος των Τούρκων στη βασιλεύουσα. Οι Τούρκοι παραπονέθηκαν και ο Ελευθέριος Βενιζέλος έκανε παρατήρηση στον παπα-Νουφράκη, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε στους γύρω του το θαυμασμό του γι’ αυτόν.

Η ονομασία του χωριού οφείλεται στο ότι είναι κτισμένο σεσχήμα αλωνιού. Η πε­ριοχή βόρεια του χωριού είναι δασωμένη. Στις Αλωνες υπάρχουν δυο βρύσες, η Πέρα Βρύση και η Κάτω Βρύση, με πολλά περιβόλια γύρω τους.

Πολιούχος του χωριού ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης, που γιορτάζει στις 26 Σεπτεμβρίου. Υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Ονούφριου που γιορτάζει στις 12 Ιουνίου.

 

* Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.