Μενού Κλείσιμο

Αλμυροπόταμος Εύβοιας

O Αλμυροπόταμος είναι το βορειότερο χωριό της περιοχής της Καρύστου, χτισμένο σε μια βραχώδη πλαγιά μπροστά στην κοιλάδα που διαρρέεται από το χείμαρρο Διπόταμο.  Αποτελείται από δύο οικισμούς, το Χωριό και την Παραλία Παναγία, καθώς  και τη νησίδα Καβαλλιανή που οι αρχαιολόγοι την ταυτίζουν με την αρχαία Γλαυκόνησο, όπου οι κάτοικοι της Καρύστου έθαψαν τον ολυμπιονίκη Γλαύκο.

Το όνομα του χωριού οφείλεται στο παρακείμενο ποτάμι που, λόγω ενός γεωλογικού φαινομένου, έχει υφάλμυρο (γλυφό) νερό. Αναφέρεται για πρώτη φορά το 1546, σε ένα τουρκικό φορολογικό κατάστιχο σαν οικισμός γεωργών, προερχόμενων από τα γειτονικά χωριά Ζάρκα και Μεσοχώρια.

Στην κοιλάδα του Αλμυροποτάμου, η παλαιοντολογική έρευνα έχει φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα που ανήκουν σε θηλαστικά της λεγόμενης πανίδας του Πικερμίου. Πρόκειται κυρίως για υπολείμματα 28 ειδών ζώων ηλικίας 8-13 εκατομμυρίων ετών μεταξύ των οποίων μαμούθ,  μαχαιρόδοντες, αντιλόπες, γιγάντιες χελώνες και άλλα.

Κοντά στον οικισμό Παναγιά βρίσκεται η τοποθεσία Παλιοχώρι, όπου βρισκόταν το αρχαίο χωριό του Αλμυροπόταμου, που καταστράφηκε από πειρατικές επιδρομές και του οποίου λείψανα τοίχων σώζονται μέχρι και σήμερα.

Ο οικισμός έχει αρκετά παλιά πετρόκτιστα σπίτια φτιαγμένα με τη χαρακτηριστική πέτρα της περιοχής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου χτισμένο το 1860 και από τα τέσσερα πρώτα δημοτικά σχολεία που χτίστηκαν στην νότια Εύβοια μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Το κτίριο αναπαλαιώθηκε και αποτελεί ένα κόσμημα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Αξιοθέατα του Αλμυροποτάμου είναι επίσης η πέτρινη εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, σε βραχώδες ύψωμα στα Β.Δ. του κόλπου, όπου υπήρχε προομηρική εγκατάσταση, σημαντικό εργαστήρι οψιανού, καθώς και ο μισοκατεστραμμένος ενετικός πύργος.

Η Παναγία, ο παραλιακός οικισμός του Αλμυροποτάμου, γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη ανάπτυξη ως ένας ήρεμος τόπος διακοπών και ανερχόμενος προορισμός ιστιοπλόων. Η παραλία έχει ευκαλύπτους και αλμυρίκια σε όλο το μήκος της και είναι αμμώδης με ρηχά νερά στο βόρειο τμήμα της, τα οποία βαθαίνουν στο νότιο. Οι βραχώδεις πηγές του Αλμυρομοτάμου είναι ένα φυσικό αξιοθέατο και ένα σημαντικό οικολογικό στοιχείο του τόπου, αφού στη λεκάνη απορροής τους, τη Μεγάλη Φλέβα, ζουν νεροχελώνες, μεταναστευτικά χέλια, πάπιες και άλλα ενδημικά είδη.