Μενού Κλείσιμο

Άλιντα Λέρου

Τα Άλιντα είναι ένα παραλιακό χωριό της Λέρου που βρίσκεται στο κέντρο του κόλπου της Αγίας Μαρίνας και περιτριγυρίζεται από ευκαλύπτους, πεύκα και αρμυρίκια που φτάνουν μέχρι την παραλία με το ψιλό βότσαλο και τα κρυστάλλινα νερά. Η περιοχή είναι ανεπτυγμένη τουριστικά και διαθέτει πολύ καλές τουριστικές υποδομές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Σημαντικό αξιοθέατο του όμορφου χωριού είναι ο παραδοσιακός πέτρινος Πύργος του Παρίση Μπελένη, ενός ευκατάστατου Λεριού από την Αίγυπτο. Το αναπαλαιωμένο κτίριο με τους δύο πύργους φιλοξενεί το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Λέρου, ενώ στον κήπο του διοργανώνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ενδιαφέροντα αξιοθέατα είναι επίσης οι εκκλησίες των Αγίων Σαράντα και του Αγίου Σωφρονίου, καθώς και το ιερό ενός παλαιοχριστιανικού ναού με υπέροχα ψηφιδωτά.

Εκτός από την κεντρική παραλία, κοντά στα Άλιντα υπάρχουν μικρές ειδυλλιακές παραλίες κρυμμένες ανάμεσα στα βράχια. Οι παραλίες Παναγιές, η μία με άμμο και η άλλη με βότσαλο, απλώνονται στις δύο πλευρές ενός μικρού λόφου με ένα μικρό εκκλησάκι. Όμορφες και ήσυχες παραλίες είναι επίσης τα Λισγάρια και η παραλία του Κρυφού, η οποία προσεγγίζεται μόνο με σκάφος. Πάνω από την παραλία του Κρυφού υψώνεται το Κλειδί, το ψηλότερο βουνό της Λέρου, ενώ δίπλα της αναβλύζει μια πηγή με παγωμένο νερό από τον βυθό της θάλασσας.

Κάθε καλοκαίρι, στο πλαίσιο της ναυτικής εβδομάδας, διεξάγονται τα «Αλίντια», ναυταθλητικοί αγώνες με πολύ κόσμο που συμμετέχει και παρακολουθεί τα αγωνιστικά δρώμενα.

Φωτό: https://leros.com.gr