Μενού Κλείσιμο

Αλφας Μυλοποτάμου Ρεθύμνου

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Μυλοποτάμου. Βρίσκεται 25 χμ. ανατολικά του Ρεθύμνου, σε υψόμ. 185 μ. Είναι κτισμένο δυτικά του Περάματος και βόρεια της Ελευθέρνας. Έχει 282 κατοίκους. Στο χωριό υπάγονται και οι οικισμοί Σκορδίλου και Καλλέργου. Όλη η κοινότητα έχει 365 κατοίκους.

Το όνομα του το χωριό το οφείλει στην ύπαρξη μιας μοναδικής και σπάνιας πέτρας που βγαίνει μόνο εδώ την αλφόπετρα, γιατί κόβεται με ακρίβεια σαν αλφάδι. Από αυτήν την πέτρα έχουν κτιστεί πολλές εκκλησίες, όπως η Μονή Αρσανίου, ο Άγιος Μηνάς Ηρακλείου, ο Άγιος Γεώργιος Ρεθύμνου και η Αγιά Σοφιά. Επίσης άλλη πιθανή εκδοχή για την προέλευση του ονόματος του χωριού είναι αυτή που δέχεται την προέλευση της από το επίθετο αλφάς – αλφή – αλφού που σημαίνει λευκός. Η δωρική του προφορά αλφάγα ουσιαστικοποιήθηκε και έγινε Αλφα – Αλφάς.

Το χωριό πρωτοχτίστηκε κατά τη βυζαντινή εποχή. Στην τοποθεσία Μνήματα έχουν βρεθεί 300 περίπου μνήματα τα οποία είναι σκαμμένα πάνω σε βράχους.

Οι κάτοικοι είναι άποικοι από τα γύρω μέρη. Οι παλιότερες φαμίλιες είναι οι: Καφάτηδες, Βασιλάκηδες, Βολτυράκηδες, Καληγιάννηδες, Μουντάκηδες.
Στον καιρό της Τουρκοκρατίας κατοικούνταν από Τούρκους και Έλληνες.
Οι εκκλησίες του χωριού είναι οι Άγιος Χαράλαμπος, παλιά εκκλησία που πρόσ

φατα ανακαινίσθηκε, Παναγία – Κοίμηση της Θεοτόκου, καινούρια εκκλησία του 1978, Προφήτης Ηλίας, Άγιος Αντώνιος, Άγιος Γεώργιος και Σωτήρας Χριστός, όλες παλιές εκκλησίες.

Στην τοποθεσία Φλασκιές υπάρχει ένα σπήλαιο. Είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή και το πιο παλιό. Είναι σκαμμένο από ανθρώπινο χέρι σε βάθος 10 μ. με μια κολόνα χώρισμα στη μέση και φυλάγανε μέσα εκεί οι βοσκοί τα πρόβατα τους.

 

* Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.